Počeo Forum mladih Zapadnog Balkana

Ovaj događaj okuplja mlade ljude i donosioce odluka iz regije i Evropske unije kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji mladih u regiji i načinima na koje mogu poboljšati svoj položaj i život

777

Forum mladih iz zemalja Zapadnog Balkana, organizovan u okviru Berlinskog samita 2021., počeo je danas u online formi.

Ovaj događaj okuplja mlade ljude i donosioce odluka iz regije i Evropske unije kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji mladih u regiji i načinima na koje mogu poboljšati svoj položaj i život.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se učesnicima putem video poruke  i istakla da je Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) glavni uspjeh Berlinskog procesa.

Također je naglasila da su „razmjene mladih nešto što zbližava, što sije sjeme razumijevanja i povjerenja među društvima.“

Na kraju je istakla da iščekuje zaključke Foruma o kojima će, kako je rekla, razgovarati čelnici Zapadnog Balkana i Evrope.

Zamjenik direktora Direktorata Evropske komisije za proširenje i politiku susjedstva Maciej Popowski rekao je da bolja regija započinje s mladima i da bi oni trebali utjecati na politike.

Naglasio je da je Forum mladih savršena prilika za mlade da izraze svoje potrebe i očekivanja, te dodao da Evropska unija ostaje predana Zapadnom Balkanu i kroz podršku mladima, obrazovanju i mobilnosti.

Forum mladih održava se u okviru Berlinskog samita, a okuplja 80 mladih lidera iz regije i Evrope.

Na interaktivni način razgovarat će o ključnim izazovima i temama kao što su pomirenje i izgradnja mira, volontiranje, nove vještine za budućnost, održivi razvoj, prebacivanje „odljeva mozgova“ u „dobitak mozgova“, te o tome kako povećati učešće mladih.

Na kraju Foruma, mladi lideri razvit će Regionalnu agendu za mlade koja će biti predstavljena na sastanku čelnika na Samitu Berlinskog procesa.

Događaj su suorganizovali Regionalni ured za saradnju mladih i Francusko-njemački ured za mlade, u saradnji s drugim regionalnim inicijativama i mrežama.

Organizuje se uz podršku njemačkog Ministarstva vanjskih poslova a sufinansira ga Evropska unija.

Regionalni ured za saradnju mladih je osnovan od strane šest zemalja sa Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, S. Makedonija i Srbija, s ciljem promicanja duha pomirenja i saradnje između mladih u regiji kroz programe razmjene mladih.

(Portal Udar)