Pod motom “Isti a različiti” zenički se paraplegičari družili sa sugrađanima

Pod pojmom “normalan život”, ističe Aliefendić, podrazumjevaju bavljene redovnim životnim aktivnostima, koje su dostupne i osobama koje nisu invalidi

479

Današnjim dvosatnim druženjem s građanima na lokaciji “Kameni most” u centru grada, gdje su održali i performans pod motom “Građani u društvu s invaliditetom”, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica nastojalo je upoznati sugrađane s osobama s invaliditetom te i samim pojmom invaliditeta.

Tom prilikom dijeljeni su i materijali, među kojima i mjesečnjak “Paraplegija i mi”, kojeg izdaje Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine”.

Kroz ove performance, želimo da podignemo svijest građanstva, jer su građani oni koji nam mogu pomoći u ostvarivanju i poboljšanju naših prava, kako na području Grada Zenica, tako i u Zeničko-dobojskom kantonu. Naš je slogan “Isti a različiti”, jer imamo iste potrebe, ali im samo pristupamo na različite načine. Zato su nam potrebni oni koji su odgovorni da to provode, a to je Grad, u smislu omogućavanja pristupačnosti, te Kanton, u smislu omogućavanja zakonskih rješenja za nabavku ortopedskih pomagala, obrazovanja osoba s invaliditetom. Ono što čini jedan normalan život – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik tog zeničkog udruženja Harun Aliefendić.

Pod pojmom “normalan život”, ističe Aliefendić, podrazumjevaju bavljene redovnim životnim aktivnostima, koje su dostupne i osobama koje nisu invalidi.

Da izađe i popije kafu; da se obrazuje; da ode u biblioteku, kino, na sportske događaje… Da se bavi sportom. To je sve ono što jedan život čini uobičajenim i potpunim. Grad Zenica je jako pristupačan, jer se već dugo godina radi na tome. Fale neke, male, finese, ali sam siguran da će se i to promijeniti te da će se omogućiti da i naša mjesta stanovanja budu pristupačna. Najbitnije je da osoba s invaliditetom nije u kući i da vidi – podvlači Aliefendić.

Zeničko udruženje, napominje Aliefendić, broji 120 članova “oboljelih od teških oblika paraplegije i kvadriplegije; parapareze i kvadripareze”, dok na području ZDK-a ima preko 2.800 osoba sa 90 i 100 postotnim invaliditetom.

(FENA)