Podrška novinarkama da govore o nasilju u svom radu

U posljednjih nekoliko godina, novinari i branitelji/ce ljudskih prava podvrgnuti su ogromnom političkom pritisku. Novinari, posebno novinarke,  su izložene prijetnjama i nasilju samo zato što rade svoj posao koji je od vitalne važnosti za zdravu demokratiju

1035
Foto: Udar

Misija OSCE-a u BiH i Balkanska istraživačka mreža za izvještavanje (BIRN Hub) organizirali su panel diskusiju u Sarajevu na temu „Žene u medijima – izazovi sigurnosti i načini naprijed“  i projekciju dokumentarnog filma pod nazivom „Mračno mjesto – sigurnost online novinarki”. Panelistice su bile Dalija Hasanbegović-Konaković sa Al Jazeere Balkans, Marija Arnautović, Radio Slobodna Evropa, Biljana Radulović iz linije za pomoć slobodnim medijima i Martina Mlinarević-Sopta, autorka i novinarka.

U posljednjih nekoliko godina, novinari i branitelji/ce ljudskih prava podvrgnuti su ogromnom političkom pritisku. Novinari, posebno novinarke,  su izložene prijetnjama i nasilju samo zato što rade svoj posao koji je od vitalne važnosti za zdravu demokratiju.

Snažno sam opredjeljena da pružim podršku medija i novinara, a naročito zeštit žena u ovoj profesiji – rekla je šefica Misije OSCE-a u BIH, ambasadorica Kavalec.

U proteklih nekoliko godina sve češća je pojava da se novinari a posebno novinarke putem online medija suočavaju sa govorom mržnje, uvredljivim komentarima ali i ozbiljnim prijetnjama.

-Nažalost, nema novinara niti novinarke koji se nisu susreli sa negativnim komentarima, ali su žene posebno izložene ovoj vrsti nasilja – rekla je Marija Antunović.

One koje su dovoljno hrabre da izvještavaju o korupciji, ratnim zločinima i pitanjima tranzicione pravde, najviše rizikuju svoje živote i živote svojih porodica u korist čitavog društva.

Foto: Udar

Ogromna količina internetskog govora mržnje usmjerena prema novinarima, rezultat je objavljivanja medijskih izvještaja o osuđenim ratnim zločincima ili javnog političkog stajališta. Govor koji dalje poziva na nasilje pogoršava etničku netrpeljivost i izaziva napetost u lokalnim zajednicama. Činjenica da je BiH i dalje podijeljena po etničkim linijama i godinama u političkom zastoju dodatno povećava problem. Novinari i mediji više nisu izvor govora mržnje već žrtve nasilja koje je proizišlo iz njega.

Da je sloboda štampe jedan je od stubova demokratije i da je iz toga još veča potreba da se  štiti novinarska struka, poručila je Kavalec.

Preko 100 učesnika, predstavnika iz medija, sigurnosti, pravosuđa, vladinog i nevladinog sektora prisustvovalo je ovom događaju. Događaj je bio fokusiran na poticanje svih novinarki, spisateljica i freelencerki koje se javno bore protiv nasilja s kojim se suočavaju.

Dalija Hasanbegović-Konaković, naglasila je da ukoliko se ovakvi slučajevi ne prijavljuju i ako se o njima šuti, to dodatno osnažuje grupe i pojedince da i dalje terorišu novinarke pute društvenih medija.

Moramo govoriti o ovim stvarima i o nasilju nad ženama. Potrebno je ohrabriti ih da o tome pričaju u svakoj profesiji –  rekla je Dalija.

Učesnici su se obratili važnim pitanjima kako osigurati bolju zaštitu novinara, istražili su postojeće pravne mehanizme i njihovu učinkovitost, postojanje solidarnosti među medijskim radnicima u borbi protiv sigurnosnih rizika i načine na koje međunarodna zajednica kao i civilno društvo mogu pomoći u tome. U suradnji sa svojim partnerom BIRN Hub, Misija će dodatno istražiti kako unaprijediti zaštitu novinara, posebno ženskih novinarki u BiH.

Foto: Udar

Da bi se situacija promijenila, važno je razgovarati i potražiti pomoć iz Besplatne medijske linije za pomoć, kao i od vlasti. Ovim događajem, Misija OSCE-a u BiH i Balkanska regionalna istraživačka mreža (BIRN Hub) zajednički nastoje potaknuti sve novinarke, pisce i slobodnjake da javno istupe protiv nasilja s kojim se suočavaju. Mediji bi trebali objaviti više priča o tom pitanju i podići opću svijest o posljedicama za društvo ako žene novinarke i dalje budu napadnute.

(portal-udar.net)