Pokloni za romske osnovce u Prijedoru: Obrazovanjem do posla!

On je potvrdio da će se tako u školskim klupama naći 46 romske djece u osnovnoj i četvero djece u srednjim školama

1013
Foto: Grad Prijedor

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković u četvrtak je organizovao prijem za učenike romske nacionalnosti kojima je prigodnim poklonima poželio srećan početak nove školske godine.

On je ruksake i školski pribor uručio za svih 46 učenika osnovne škole, a narednih dana će učenicima od trećeg do devetog razreda biti uručeni i udžbenici neophodni za redovno pohađanje nastave.

“Mi od 2009.godine redovno pomažemo djeci romske nacionalne manjine u nabavci udžbenika i školskog pribora, pa ova aktivnost nije izostala ni ove godine”, rekao je Đaković.

On je potvrdio da će se tako u školskim klupama naći 46 romske djece u osnovnoj i četvero djece u srednjim školama.

“Djeci sam naglasio da će mnogo lakše doći do posla ako budu imali školu i vjerujem da su i njihovi roditelji svjesni toga i da će ih podržati da imaju redovno školovanje”, istakao je Đaković.

On je za naredne dane najavio i novčanu pomoć koja će biti doznačena za udruženje za četiri srednjoškolca.

Predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević je rekao da Gradska uprava vodi brigu o romskim đacima budući da je ovo tradicionalna aktivnost i da su sva djeca obuhvaćena ovim priborom i udžbenicima potrebnim za početak nove školske godine.

“Mi imamo jako dobru saradnju i zahvalan sam što se u našem gradu vodi briga o potrebama Roma i u drugim segmentima, kao što su akcioni planovi, izgradnja stambenih jedinica i kada su dodjele stipendija u pitanju, tako da vjerujem da će se ovo nastaviti”, rekao je Salešević.

On je dodao da grad Prijedor treba da bude primjer kako se jedna lokalna zajednica odnosi prema pripadnicima ove nacionalne manjine.

Inače, Prijedor je ponosan što ima i dva visokoobrazovana Roma koje pomagao tokom školovanja.

(portal-udar.net)