Pokrenuta istraga protiv pripadnika OS BiH koji je prijetio novinaru

Nakon što je Hadžović 10. aprila objavio tekst pod naslovom "Kako je gradonačelnica Sarajeva pala na prvom ispitu: Nisu srpski zločinci, nego Vojska RS-a", a koji su kasnije prenijeli brojni portali, Vahid Hota mu je putem Facebooka poslao poruku izrazito prijetećeg sadržaja u kojoj, uz brojne psovke i uvrede, Hadžoviću prijeti "šamaranjem" i "lomljenjem prstiju čekićem"

769

Zajednički štab Oružanih snaga BiH pokrenuo je istražne radnje protiv Vahida Hote, pripadnika OS BiH koji je fizičkim nasiljem prijetio novinaru Eldinu Hadžoviću.

Iz kabineta načelnika Zajedničkog štaba OS BiH navode da su “duboko zabrinuti i razočarani viješću o prijetnji koju je pripadnik Oružanih snaga BiH uputio novinaru Eldinu Hadžoviću putem društvene mreže Facebook”, te da je takvo ponašanje “u potpunosti neprihvatljivo”, saopćeno je iz udruženja “BH novinari”.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović strogo osuđuje svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika Oružanih snaga BiH, posebno kada se radi o povredi Etičkog kodeksa ponašanja pripadnika Oružanih snaga BiH i narušavanja ugleda svih naših pripadnika koji svakodnevno časno nose uniformu i zastavu države Bosne i Hercegovine. Koristimo ovu priliku da vas obavijestimo da su pokrenute istražne radnje radi utvrđivanja činjenica, te ako se utvrdi da je vojno lice povrijedilo odredbe drugih zakona, propisa i Etičkog kodeksa istovremeno, sankcionistat će se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu tu oblast. Informisat ćemo vas o ishodu istražnih radnji – stoji u pismu iz kabineta načelnika Zajedničkog štaba OS BiH upućenom Liniji za pomoć novinarima, iz koje su prijavili ovaj slučaj predstavnicima Oružanih snaga i policiji.

Nakon što je Hadžović 10. aprila objavio tekst pod naslovom “Kako je gradonačelnica Sarajeva pala na prvom ispitu: Nisu srpski zločinci, nego Vojska RS-a”, a koji su kasnije prenijeli brojni portali, Vahid Hota mu je putem Facebooka poslao poruku izrazito prijetećeg sadržaja u kojoj, uz brojne psovke i uvrede, Hadžoviću prijeti “šamaranjem” i “lomljenjem prstiju čekićem”.

(FENA)