Policijski službenici i školsko osoblje zajedno protiv trgovine ljudima

612

Edukacija pedagoga/psihologa srednjih škola i policijskih službenika u sklopu projekta “Prevencija trgovine ljudima”, kojeg zajednički realiziraju Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo počela je danas.

Cilj projekta je usmjeren na suprostavljanje krivičnom djelu trgovini ljudima kroz obrazovni sistem. Edukacija za drugi dio policijskih službenika i stručnih saradnika je planirana za mart 2022. godine.

Nakon dvodnevne obuke, policijski službenici i pedagozi će zajedno realizirati časove s učenicima završnih razreda srednjih škola.

– Mladi ljudi zbog manjka životnog iskustva i važnih informacija mogu lako postati žrtva ovog ili drugih oblika krivičnih djela. Pored dobrog zakonskog okvira uspješno suprostavljanje krivičnom djelu trgovine ljudima ovisi o sihronizovanom i koordiniranom djelovanju svih resora i adekvatnim i pravovremenim preventivnim aktivnostima – istakla je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Ministar MUP KS Admir Katica je ukazao na važnost prevencije kriminaliteta, te kazao da su škole mjesta gdje se mogu uočiti rizici i na vrijeme prevenirati krivična djela, stoga MUP KS kontonuirano provodi projekte ‘Rada policije u zajednici’ u osnovnim i srednjim školama.

Kazao je kako u saradnji sa vaspitno-obrazovnim institucijama posebnu pažnju posvećuju borbi protiv trgovine ljudima, džeparenja i prosjačenja na području KS, te da je za to potrebna koordinacija agencija na nivou cijele BiH.

– Problem je što policija zakonski može reagovati samo na prekršajnom nivou i sigurno je potrebno učiniti još više da bismo došli do boljih rezultata u borbi protiv džeparenja i prosječanja, jer te pojave u najvećem broju slučajeva su posljedica krivičnih djela trgovine ljudima. Na to moramo upozoravati stalno i u preventivnom smislu posebno educirati naše najmlađe –  poručio je ministar Katica.

Projektne aktivnosti “Prevencija trgovine ljudima”, se realiziraju interresorno, a zajednički su ih pripremili policijski službenici, stručni saradnici iz škola, u saradnji s profesionalcima s dugogodišnjim iskustvom iz oblasti suprostavljanja trgovini ljudima Međunarodnim forumom solidarnosti “EMMAUS“, saopćila je Služba za protokol i press KS.