Policijski službenici MUP-a ŽZH narančastom vrpcom ukazali na nasilje nad ženama i djevojčicama

207

U cilju podizanja svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama MUP Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) pridružio se kampanji obilježavanja “Narančastog dana”.

Prema rezultatima istraživanja koje je Agencija za ravnopravnost spolova BiH provela u suradnji s OESS-om, svaka druga žena starija od 15 godina na području BiH doživjela je neki oblik nasilja, priopćeno je iz MUP-a ŽZH.

Navodi se kako se “Narančasti dan” u BiH obilježava svakog 25. u mjesecu budući da se svakim danom javlja sve veća potreba skretanja pažnje javnosti na probleme s kojima se suočavaju žene i djevojčice.

Tim povodom, službenice MUP-a ŽZH, članice Udruge “Mreža policijskih službenica” zajedno s kolegama policijskim službenicima iz ove županije, ali i iz drugih policijskih agencija širom Bosne i Hercegovine, a na poziv Instituta za razvoj mladih KULT, odlučili su se pridružiti inicijativi Ja #NosimNarandžasto.

Policijske službenice i službenici MUP-a ŽZH pri dolasku na posao nosili su odjevni predmet ili modni dodatak narančaste boje kako bi poslali jasnu poruku potpore i ohrabrenja ženama i djevojčicama žrtvama nasilja i ukazali na učestalost i važnost rješavanja ovog problema.

Istaknuto je kako građani Bosne i Hercegovine moraju znati da je nasilje u obitelji kazneno djelo, te da u slučaju izloženosti tom obliku nasilja svoje pravo na zaštitu trebaju potražiti prijavom nasilja policiji na broj 122 ili pozivom na besplatne SOS telefone 1265 (za FBiH) i 1264 (za RS).

Zaštitu mogu tražiti od nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, ali i obraćanjem nadležnom Centru za socijalni rad, od čijih službenika mogu zatražiti smještaj za sebe i svoju djecu u jednoj od sigurnih kuća gdje im se može pružiti neophodna medicinska, socijalno-pravna, psihološka i druga pomoć, a gdje mogu ostati do 3 mjeseca, stoji u priopćenju.