Položen kamen temeljac za osmu zgradu socijalnog stanovanja u naselju Varda

Izgradnju osme zgrade socijalnog stanovanja za Rome u naselju Varda finansirat će Caritas Švicarske, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Općina Kakanj

918
Foto: Općina Kakanj

Povodom Dana općine Kakanj, u naselju Varda upriličena je svečanost polaganja kamena temeljca za osmu zgradu socijalnog stanovanja sa 8 stanova u koje će biti smještene 24 osobe iz socijalno ugroženih porodice Roma.

Izgradnju osme zgrade socijalnog stanovanja za Rome u naselju Varda finansirat će Caritas Švicarske, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Općina Kakanj.

Ovoj svečanosti prisustvovali su Daniel Bronkal u ime “Caritasa” Švicarska i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Načelnik Općine Kakanj istako je kako su postojala negativna mišljenja kada je započeta izgradnja socijalnog stanovanja za Rome u naselju Varda, ali da je  uspjeh postignut, a ova lijepa priča se i danas nastavlja.

“Naši sugrađani Romi su prepoznali našu volju, želju i htijenje za dijalog, komunikaciju, fer i korektan odnos. Takva otvorena komunikacija je prva činjenica koja je zaslužna za napredak ostvaren u naselju Varda. Taj korektan odnos i međusobno uvažavanje prepoznali su i donatori i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH”, rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

U svom obraćanju načelnik Općine Kakanj je naglasio da su Romi dobri domaćini i vrijedni borci.

“Sve ovo što radimo je naš jasan odgovor na predrasude i stereotipe. Naši sugrađani Romi su u nama prepoznali iskrenost i otvorenost, a mi u njima vidimo dobre domaćine i vrijedne borce kroz život”, rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Izvođač radova je firma “GTR” d.o.o. Mostar a ukupna vrijednost radova iznosi 420.720 KM. Rok za izgradnju je 300 dana.

(Portal Udar)