Pomoć u vrijeme pandemije je potrebna svima, posebno onim najugroženijim

Radi se o tome da su organizacije iz ova dva grada dijelile higijenskih i prehrambene pakete, te pružale ekonomsku pomoć najugroženijim grupama i pojedincima

647
Foto: UŽR "Bolja budućnost"

Ove godine, mnogobrojne nevladine organizacije angažovale su sve svoje kapacitete stavile na raspolaganje zajednica, koje su nerijetko bile pogođene posljedicama pandemije COVID 19 i bile u kritičnim situacijama. Jedan pozitivan primjer suzbijanja i smanjenja negativnih posljedica pandemije započela je inicijativom međunarodne organizacije CARE International koja se sprovodila u Tuzli i Prnjavoru.

Radi se o tome da su organizacije iz ova dva grada dijelile higijenskih i prehrambene pakete, te pružale ekonomsku pomoć najugroženijim grupama i pojedincima.

Pored toga, uređenje romskog groblja u Prnjavoru, čišćenje grada i otpadaka od predizbornih plakata i promotivnog materijala, uređenje Covid bolnice, te pomoć osobama treće starosne dobi samo su neke od inicijativa koje je realizovalo udruženje „Romani Ćej“ iz Prnjavora.

Pomogli smo i 5 porodica ekonomskim paketom, gdje su porodice dobile po 500. eura da prošire svoj posao, ili da započnu novi, jer su imali priliku da kupe poljoprivredne mašine. Ovo smo uradili  jer su se zbog uticaja Covida 19 njihovi poslovi umanjili, ili su ostali bez poslova i primanja. Ovaj projekat je doprinio i da se 40 porodica treće dobi i hronično oboljelih, opskrbi vaučerima kako bi sebi olakšali kupovinu lijekova. Također smo uključili 93 porodice koje pripadaju marginizovanim grupama i dodijelili im vaučere za hranu i higijenu –  istakla je predsjednica Udruženja Romani Ćej iz Prnjavora, Snježana Mirković-Martinović.

U Tuzlanskom kantonu, projekat kojeg od 15. oktobra realizuje UŽR „Bolja budućnost“,  romskoj zajednici je pomogao u vidu dijeljenja higijenskih paketa, vaučera za lijekove, ali i vaučerima za hranu.

Po meni ovaj mini projekat  je od velikog značaja, prvenstveno što je došao u pravo vrijeme, jer nas je ovaj virus sve unazadio, a potrebe u naseljema su sve veće i veće. Mali broj ljudi nam radi, a oni koji su radili, zbogo ovog virusa su dobili otkaze. Kroz ovaj projekat je dio Tuzle pokriven, izabrane su najveće romske zajednice, najugroženije porodice, višečlane porodice, pordice koje imaju osobe sa invaliditetom, osobe oboljele od nekih bolesti i stare iznemoge osobe. Tim osobama se pomogalo. Podjeljeno do sada 40 vaučera za lijekovove, 80 higijenskih paketa, 123 vaučera kojim su kupovali hranu, a podržano je 50 volontere/ki iz TK-a, koji su za svoj rad, pomažući drugima, dobili nagradu. Vaučere za 3 mjeseca u iznosu po 586 KM  – naglasio je Mirsad Bajramović, koordinator projekta.

Volonteri su bili angažovani na mnogobrojne načine, pomažući starima, uređujući mahale u kojim žive, održavajući sportski teren, uređiujući staro mezarje na Kiseljaku. Poagalo se i djeci pri učenju i radu domaćih zadataka, kao i održavanju izvorišta, unošenju ogrijeva za porodice koje su bolesne, odlazak u apoteke, uređivanje domova  starim osobama, pomoć pri kupovini hrane, održavanje dvorišta i ostale asistencije koje su se izvodile u cilju pomoći najranivijim kategorijama u našem društvu.

Pored svega navedenog, imali smo i 10 poticaja za najugroženije kategorije i za one koje žele da unaprijede svoje biznise. Tu smo imali dosta prijava, ali nažalost bili smo ograničeni sredstvima donatora i nismo mogli svima pomoći – dodao je Bajramović.

Hajra Osmanović, čija porodica broji osam članova, jedna je od osoba koja je dobila poticaj. Ona je samo jedna od onih kojue je korona spriječila da se bavi preprodajom polovne robe.

Ovaj poticaj mi je od velike pomoći. Zahvalna sam, jer će mi pomoći da se izborim u ovo teškom vremenu. Teška nas situacija zadesila, puna nas je kuća, a niko ne radi. Školujem troje djece, zima je i pijace se polako zatvraju. Ovo nam je spas, uzgajat ću prasad, imat ću jedan dio hrane od njih za zimnicu, jedan dio ću prodati, kako bih obnovila svoj posao. Trudit ću se maksimalno da preko ljeta proširim ovaj posao i pokušam živjeti od njega – rekla je Hajra za Udar.

U okviru projekta planirana je i realizacija informativne kampanje s ciljem podizanja svijesti o rizicima i prevenciji od virusa COVID-19 i obezbjediće informacije o pomoći i resursima koji postoje. Projekat se provodi u saradnji s deset partnerskih organizacija iz BiH, Srbije, Makedonije, Kosova i Crne Gore.

Ovaj projekat je počeo 15. oktobra i trajat će do kraja decembra.

(portal-udar.net)