Porodica Karimanović uputila žalbu Savetu za štampu protiv dnevnih novina “Srpski telegraf”, “Informer”, “Kurir” i “Alo”

923

Porodica  Karimanović podnela je žalbu  Savetu za štampu protiv dnevnih novina “Srpski telegraf”, “Informer”, “Kurir” i “Alo”. Oni smatraju da su ove dnevne novine prekršile pravo na privatnost njihove maloletne ćerke.

U žalbi se pozivaju  na obavezu medija da štite privatnost, dostojanstvo i integritet osoba o kojima pišu, kao i da osiguraju da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena ili fotografije.

Iz Saveta za štampu ističu da im se povodom ovog slučaja, prethodnih dana obratio veći broj građana koji su bili uznemireni objavljenim tekstovima. Javile su se i pojedine nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava dece i žrtava zločina.

“Ne želeći da dodatno povređujemo privatnost i dostojanstvo maloletne žrtve, odlučili smo da ovoga puta odstupimo od uobičajne prakse da sve sporne tekstove objavimo na sajtu Saveta za štampu i objavićemo samo linkove ka tekstovima koji su sastavni deo žalbi”, navodi se u saopštenju Saveta.

Na ovaj slučaj stiglo je ukupno 20 žalbi, a Komisija za žalbe Saveta za štampu će se o tome izjašnjavati na sednici 30. januara, nakon što dobije i odgovore redakcija koje su objavile sporne tekstove.

(portal-udar.net)