Porodici sa 14 djece potreban krov nad glavom

1663
Foto: Udar
Foto: Udar

U Tuzlanskoj mjesnoj zajednici Kiseljak, Omerovići su najbrojnija romska porodica koja ima 14 djece. Žive u teškim uslovima u improvizovanoj kući, skrojenoj od dasaka.

U naselju Kiseljak, rijetki su roditelji čija djeca redovito pohađaju obrazovni proces, dok Elvir Omerović, školuje svih osmoro djece dospjelih za školu.

„Bez obzira na naše teške uslove života, moja supruga i ja jedini spas za našu djecu vidimo u obrazovnom sistemu“, kaže za Udar Elvir Omerović, otac djece.

Omerović, bivši je logoraš, koji je za vrijeme rata morao da pobjegne iz Zvornika, gdje su mu ubijeni brat i otac. Iz ratnog Zvornika, došao je u Tuzlu, i kako priča, svi njegovi poslijeratni problemi nastali su kada je došao u naselje Kiseljak.

„U Tuzli mi je bilo lijepo. Žena, jedno dijete i ja. Od tadašnjeg gradonačelnika Selima Bešlagića, bez našeg znanja, dodijeljena nam je garsonjera u Kiseljaku. Bilo je lijepo, sve dok stanovi do moje kuće nisu krenili da gore, zbog loše instalacije, koju je prouzrokovalo slijevanje kiše“, govori Omerović.

U svojoj priči, Elvir nam je rekao, da je se obraćao nadležnim institucijama, u Elektroprivredi tražio da im iziđu u susret, da sanarijaju instalacije koje su prouzrokovale požar, ali da niko nije imao sluha.

„Sjećam se jedne prilike kada je bila neka oluja. Toliko su varnice udarale da samo uspjeli jedino pokupiti djecu i pobjeći vani. Na to da nam svaka kiša izazove nove poplave u stanu, već smo navikli. Djeca zajedno sa suprugom i sa mnom, danas na smjenu izbacuju vodu iz tog stana, a spavamo tako, da uvijek neko dežura“, priča nam Omerović.

Prilikom posjete porodici od strane romskih medijatora i obilaska ovog terena, uočeno je da su zgrade u ulici u fazi raspadanja. Većina stanova nema vode, struje, a kanalizacione instalacije su začepljene.

„Ja sam bio primoran napustiti taj stan. Napravio sam trenutno neku šupicu od dasaka, kako bi radi sigurnosti mogli da spavamo. Komšije su nam se uvijek podsmijavale i komentarisali, kakvi smo roditelji kada nam djeca muška i ženska zajedno spavaju. Kada je lijepo vrijeme, žena često odlazi s dvoje starije djece u kuću da spavaju, kako bi rasteretili pod na kojem spavamo kao sardine“, kaže Omerović.

Za portal Udar Elvir je ispričao da se obraćao i svim romskim organizacijama na tom području. Najviše su nas organizacije posjećivale pred izbore, onda, kada im dođe neki donator, ili im trebaju neke slike.

„ U nadi, da će mi neko pomoći, naučio sam pozirati i redovno se slikati. Bio sam spreman da za svoju djecu i da se slikam bos, kako bi slike bile što šokantnije, ali ni to nije nam donjelo riješenje“, navodi Elvir Omerović.

Romski medijatori Denis i Elvira pomažu ovu porodicu i redovno prate djecu kroz obrazovni proces. Elvira nam kaže, da nije bilo njih, ni dokumenta ne bi imali. Elvira Bjelić, inače uposlenica Evanđelske crkve, za portal nam je rekla kako se djeca redovno prate kroz obrazovni proces i da su se uspjeli riješiti neki higijenski i zdravstveni problemi koji su omogučili redovno školovanje.

„Mi smo ispred Evanđelske crkve uspjeli da trenutno skupimo 3000 KM, kako bi nabavili materijal za renoviranje kuće. Ispred projekta koje implementira udruženje žena Romkinja iz Tuzle, kroz projekat koji implementiraju sa Care Internationals Balkans nabavljeni su šporet, frižder i veš mašina za porodicu. Također smo zajedno moj kolega medijator i ja preko Grada Tuzla, podnoseći zahtjev za interventnu novćanu pomoć dobili 1.000 KM. Od tih para su kupjeni materijali potrebni za kuću i plaćene majstorske dnevnice”, kaže Elvira Bjelić.

Za kraj našeg susreta s porodicom Omerović, pitali smo Omeroviće šta im je najveća želja?

„Da mi sin koji je upisao srednju građevinsku školu dobije stipendiju i kartu za prevoz, kako bi mogao da završi svoju školu i postane uzor svojoj braći i sestrama …“ , rekao nam je Elvir.

Majka ističe još jedan problem koji ih muči.

„Moja želja je da mi djeca budu odvojena, muška od ženske, jer meni je više muka od naših komšija koje često nas ismijavaju. Ja ću i dan i noć raditi, prikupljati sekundarne sirovine po kantama, samo da njima bude lakše u životu“  – rekla je majka ove djece.

Porodica je sakupila pare za jedan sprat, ali to je opet mali prostor gdje bi opet većina spavala na podu.

Ukoliko se neko od Vas, prepozna kao osoba koja bi mogla pomoći ovoj porodici, ili ovim mališanima ispuniti neku želju, savjetujemo vam da kontaktirate broj telefona Omerovića – 061/873-083.