Poslednji napad mađarske vlade na ravnopravnost: Rodne studije zabranjene na univerzitetu

U avgustu je mađarska vlada najavila zabranu Rodnih studija u okviru visokog obrazovanja. Dva univerziteta su pogođena - najstariji univerzitet u Mađarskoj Eötvös Loránd (ELTE) i Centralnoeuropski univerzitet (CEU) koji je osnovao George Soroš

1296

Poslje nekoliko mjeseci napetosti između Vlade Mađarske i Mađarske akademije nauka, akademici iz ove zemlje su se još jednom aktivirali, nakon što je Akademija zabranila dvije konferencije o onome što mnogi tvrde da je iz čisto političkih razloga.

Prema pisanju Mađarskog slobodnog medija, jedan od razgovora koji se vodio o slaboj zastupljenosti žena u oblasti računarskih nauka, bio je zabranjen zbog „aspekata pola”. Ova zabrana je dio stalnih napada mađarske vlade na rodne studije. To su napadi koji često uključuju anti-feminističke, mizoginističke i homofobične komentare.

U avgustu je mađarska vlada najavila zabranu Rodnih studija u okviru visokog obrazovanja. Dva univerziteta su pogođena – najstariji univerzitet u Mađarskoj Eötvös Loránd (ELTE) i Centralnoeuropski univerzitet (CEU) koji je osnovao George Soroš.

Većina akademika u Mađarskoj su državni službenici, koji su direktno plaćeni iz državnog budžeta.
Od septembra 2019., rodne studije više neće biti finansirane ili priznate od strane vlade. Studenti koji su već upisani, moći će završiti svoje studije, ali nakon toga više neće biti dozvoljene nove.

Zamjenik premijera Mađarske Zsolt Semjén, tvrdi da niko ne želi biti “rodolog”. Prema Semjenu, nema potrebe za kursom, a definicija pola je “besmislica”. Bence Rétvári, sekretarica odjela ljudskih resursa, također tvrdi da je “sadržaj kursa je u  suprotnosti sa vladinim sistemom vrijednosti o ljudima”.

Rodna nevolja

Iako je uveden izraz “társadalmi nem” (socijalni rod), riječ “rod” ne postoji na mađarskom jeziku. Upotreba engleske riječi u najmanje anglofonoj zemlji EU je zbunjujuća za mnoge Mađare – što je zgodno za one koji žele da je demonizuju. Vlada izgleda ne samo da namjerno koristi pogrešan izraz “rodna ideologija”, već i postavlja pitanje obrazovnog značaja kursa koji je već bio akreditovan od strane profesionalne organizacije.

Odluka o zabrani rodnih studija ne predstavlja toliko iznenađenje onima koji prate retoriku desničarske vlade. To je, međutim,  jedan od najznačajnijih napada na ovu temu posljednjih godina. Na kongresu stranke u decembru 2015. godine, László Kövér, jedan od osnivača stranke Fidesz, rekao je:

„Ne želimo polnu ludost. Ne želimo da Mađarska postane društvo bez budućnosti sa  ženama koje mrze muškarce, a da muškarci žive u strahu žena,  koje smatraju da su porodica i djeca  prepreke za ostvarenje ličnih težnji …  Mi želimo da naše kćeri znaju da je najveći doprinos koje one daju društvu rađanje naših unuka.“

Dakle, u suštini, Kövér sugeriše da je najveća uloga kojoj žena treba da teži jeste da bude reproduktivni organ. Ranije ove godine, Köver je još više promovisao svoje stavove. On je tvrdio da je “rodnost-intelektualno osnivanje takvog ljudskog eksperimenta, koji nije ništa bolji od, recimo, eugenike u nacističkom dobu”.

Napad na feminizam

S obzirom na to, jasno je da je cilj Vlade da direktno utiče na ono to što mađarski univerziteti smatraju vrijednim i nedostojnim za studiranje – zasnovano na dominantnoj političkoj ideologiji. Drugim riječima, vlada je objavila rat univerzitetu. Očigledno, ovo postavlja mnoge opasne presedane.

Prvo, ova praksa je očigledno antidemokratska. Zapravo, to je u suprotnosti sa mađarskim ustavom, koji štiti Akademiju od miješanja vlasti. Za drugu, uspostavljanje “pola” kao neprijatelj nacionalističkih ideologija, može dovesti do diskriminacije na mnogim nivoima.

Mađarska vlada namjerno pogrešno predstavlja čitavo polje studija i napada je intelektualnu slobodu. Definisanjem strogih društvenih očekivanja u pogledu uloge žena (i muškaraca), ova retorika predstavlja napad na samu ideju rodne ravnopravnosti. Također predstavlja nastavak vladinih napada na feminizam.

(Preuzeto sa portala theconversation.com)