Postavku u “Delta Mississippi Blues Museum” imaće i Šaban Bajramović

Osim ovog muzeja, Šaban bi postavku mogao da dobije u još nekoliko sličnih institucija, želju za sličnom postavkom pokazalo još nekoliko bluz muzeja, među njima i muzej u Nju Orleansu koji je najčuveniji džez muzej

960
Spomenik Šabanu Bajramoviću na Niškom keju

Čuveni muzej Delta Mississippi Blues Museum u kome se nalaze legati i postavke najpoznatijih bluz muzičara Amerike, uskoro će dobiti prvu postavku posvećenu romskom muzičaru. Svoje mesto u muzeju imaće Šaban Bajramoviću, saopštavaju iz Nišvila. Šaban će  biti i  prvi muzičar iz Srbije  i sa ovoh prostora koji je dobio svoje mesto u ovom muzeju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz “Delta Mississippi Blues-a”, uputili su pismo projekt-menadžeru Nišvil džez festivala u SAD, Jeleni Ivanjac, u kome su objasnili da planiraju da  organizuju ovu postavku.

Muzej “Delta Mississippi Blues” je legat za najpoznatije bluz muzičare iz SAD, posebno one potekle iz oblasti delte Misisipija. Podsećamo da su ovi muzičari bili jezgro čitavog bluza i džez stilova koji su se kasnije raširili po celoj Americi, i izvršili uticaj na svetsku muziku, kažu iz Nišvilla.

Osim ovog muzeja, Šaban bi postavku mogao da dobije u još nekoliko sličnih institucija, želju za sličnom postavkom pokazalo još nekoliko bluz muzeja, među njima i muzej u Nju Orleansu koji je najčuveniji džez muzej.

Direktor tog muzeja, Greg Lambsi, sastao se sa direktorom Nišvila Ivanom Blagojevićem, upravo u Nju Orleansu, kada je potvrdio dolazak na Nišvil, koji će se, prema najavama, održati od 6. do 15. avgusta.

Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u Nju Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom keju – izjavio je Ivan Blagojević.

U ovim muzejima planirano je da se snimaju i delovi dokumentarnog filma Ja sam Šaban, producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Veljka Mirkovića, a u koprodukciji “Optimistic film” i Nišvil džez festivala.

Soba posvećena Šabanu Bajramoviću jedna je od najpopularnijih postavki u Nišvill džez muzeju.  Ova spomen – soba deo je jedinog džez muzeja u Srbiji, koji se nalazi na samom ulazu čuvene niške Tvrđave.

Mogućnost da se osnuju postavka i soba u muzeju “Delta Misisipi bluz”, a i u muzeju džeza u Nju Orleansu, je veliki uspeh za rano preminulog Šabana Bajramovića, Rome Srbije, državu Srbiju, grad Niš i Nišvil džez festival. Za mene kao Nišliju i pisca monografije o Bajramoviću to je i valjda jak argument koji bi trebalo konačno da razuveri deo sugađana koji su ga ružili za vreme života, onda, što je još neshvatljivije, žustro bili protiv izgradnje spomenika na nišavskom keju i imenovanja jedne skromne ulice Bulevarom Šabana Bajramovića. Šaban je u svetu najpoznatiji naš sugrađanin i mi bi trebalo da se njime ponosimo – kaže profesor Dragoljub Đorđević.

Podseća da je prvi članak vredan pažnje o Šabanu objavljen je u Hrvatskoj 1980. godine. O njemu je u tada čuvenom “Startu” pisao novinar Darko Hudelist. Anegnota govori da je tada svršeni student, a danas jedan od najpriznatijih novinara u Hrvatskoj Darko Hudelist, nakon tog teksta dobio ugovor o radu u tada najvećem hrvatskom nedeljniku.

Ipak, iako mlađe generacije zahvaljujući spomen-sobi i spomeniku na gradskom keju u Nišu znaju mnogo o ovom pevaču, oni stariji su tek nedavno shvatili da su bili savremenici velikog i cenjenog umetnika. Šabana je prvo prihvatio svet, a tek pred sam kraj života i karijere zasluženu slavu stekao je svojoj zemlji.

(Portal Udar)