Postavlja se prvi kamen spoticanja u spomen na stradale Rome

Prvi kamen spoticanja u spomen na stradale pripadnike romskog naroda u NDH za vrijeme holokausta, bit će postavljen u petak, na Svjetski dan romskog jezika u Zagrebu, na mjestu s kojeg je u logore odvedeno 69 Roma

624

Nakon postavljenih 20 stolpersteina u znak sjećanja na pripadnike jevrejskog naroda, prvi kamen spoticanja (stolperstein) u spomen na stradale pripadnike romskog naroda u NDH za vrijeme holokausta, bit će postavljen u petak, na Svjetski dan romskog jezika u Zagrebu.

Kamen spoticanja bit će postavljen u Parku 5. studenoga, na mjestu s kojeg je u logore odvedeno 69 Roma, saopćeno je iz Centra za promicanje tolerancije.

Dodaje se da na taj način žele podsjetiti da je, prema službenim podacima Spomen-područja Jasenovac, za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno 16.173 Roma, među kojima velik broj žena i djece koji su svjedočili genocidu na tlu tadašnje NDH kao i u drugim nacističkim logorima širom Evrope, posebno u logoru Auschwitz.

Dosad je u više od 30 zemalja postavljeno 90.000 stolpersteina. Taj je projekat u svijetu pokrenuo njemački umjetnik Gunter Demnig, a od 2015. s istim ciljem djeluje i fondacija „STIFTUNG – SPUREN“. Centar tolerancije provodi ovaj projekat u saradnji s tom fondacijom, ali i sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“.

Postavljanje kamena spoticanja pomogle su ambasade Njemačke, Kanade i Austrije, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH.