POTPISAN GRANT: Milion KM za stambeno zbrinjavanje Roma

Lučić je naveo da će sredstva biti raspodijeljena na 13 lokalnih zajednica – osam u Federaciji BiH i četiri u Republici Srpskoj, a dio sredstava dobiće i Brčko distrikt

782
Potpisivanje ugovora (Foto: Fena)

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić potpisao je danas sa predstavnicima 13 općina u BiH ugovor za stambeno zbrinjavanje Roma u 2020. godini, u iznosu od 1.000.000 KM.

Ovaj program obuhvata izgradnju 24 i sanaciju 30 stambenih jedinica – rekao je Lučić, i naglasio da u programu učestvuju švicarski Karitas i lokalne zajednice.

Lučić je naveo da će sredstva biti raspodijeljena na 13 lokalnih zajednica – osam u Federaciji BiH i četiri u Republici Srpskoj, a dio sredstava dobiće i Brčko distrikt.

Rok za sprovođenje programa je godinu dana od dodjele sredstava – dodao je Lučić.

Podsjetio je da ovo nisu jedina grant sredstva Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice namijenjena za Rome, te da je oko milion KM obezbijeđeno za njihovo zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je ova općina dobila grant od 76.000 KM za rekonstrukciju infrastrukturnih objekata na području gdje žive romske porodice.

Siguran sam da će ovaj projekat doprinijeti njihovom boljem životu – rekao je Grujičić, i dodao da na području Srebrenice živi nekoliko romskih porodica, a da se općina trudi da stvori uslove da se, eventualno, vrati neka od romskih porodica koje su ranije tu živjele.

Predstavnica općine Ilidža Sejda Topalović navela je da je ova općina aplicirala na poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i dobila 23.000 KM za rekonstrukciju kuće jedne romske porodice, koja je u lošem stanju i treba je adaptirati.

(portal-udar.net)