Potpisan memorandum za projekat obrazovanja obespravljenih djevojaka i žena

424

Memorandum o međusobnoj saradnji na projektu „Obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena u BiH“ između Fondacije CURE, ASA Osiguranja i Visoke škole za turizam i menadžment (VSTIM) iz Konjica potpisan je danas u prostorijama Kuće ljudskih prava u Sarajevu, saopćeno je iz Fondacije CURE.

Inicijator ove saradnje je Visoka škola za turizam i menadžment Konjic koja je u godini proslave svog jubileja, prve desetogodišnjice, pokrenula inicijativu Apel za obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena.

-Svjesni da je problem obespravljenih, problem društva u kome živimo, a u našem slučaju se radi o marginaliziranim kategorijama žena iz romske populacije, žena iz ruralnih područja, samohranih majki i žena sa invaliditetom, zajedno sa našim prijateljima iz Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica uputili smo poziv brojnim kompanijama, organizacijama i fondacijama da učestvuju u ovoj inicijativi kako bi dali svoj doprinos u ostvarivanju ciljeva koje je BiH između ostalog treba ispuniti na svom putu ka Evropskoj Uniji a odnosi se na zadovoljenje kriterija koji se tiču diskriminisanih grupa i visokoobrazovnog stanovništva – navela je Jadranka Miličević iz Fondacije CURE.

Dekanesa Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica Mirjana Šećibović kazala je da je procenat visokoobrazovanih osoba u Evropskoj Uniji je 22 posto i da se sprovode se aktivne mjere u ispunjavanju strateškog cilja o 40posto visokoobrazovanog stanovništva.

– U Bosni i Hercegovini je trenutno svega 9,5 posto visokoobrazovanih osoba i vjerujemo da uključivanjem većeg broja interesnih grupa iz različitih sfera društva, zajedno možemo doprinijeti većem broju visokoobrazovanih osoba. Projekat „Obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena u BiH je poseban jer ima direktni uticaj na ekonomsko osnaživanje žena a čiju važnost je prepoznala i jedna renomirana finansijska institucija kao što je ASA Osiguranje, koja je odlučila biti direktni učesnik i partner ove inicijative- dodala je Šećibović.

Predsjednik uprave i direktor ASA Osiguranja Adnan Hodžić kazao je da se poslovanje ASA Osiguranja bazira na ekonomski pozitivnim rezultatima koje kombinuju sa odgovornim ponašanjem prema zajednici u kojoj djeluju.

-Sa zadovoljstvom smo, kao prepoznatljivo domaće osiguravajuće društvo uzeli učešće u ovom projektu. Našom podrškom inicijativi Apel za obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena. Podržavamo inkluziju obespravljenih socijalnih grupa, te iskorištavanje i oslobađanje velikog potencijala koji se nalazi na društvenim marginama, ekonomskom osnaživanju žena i stvaranjem pretpostavki za participaciju u društvenim procesima na jednakim osnovama – rekao je Adnan Hodžić.

Ovom prilikom potpisan je i ugovor o stipendiranju jedne od učesnica u projektu između ASA osiguranja i VSTIM Konjic.