Potpisani ugovori u Bijeljini: Deset Romkinja pokreće vlastiti biznis

379
Foto: Otaharin (Facebook)

U Bijeljini je danas 10 korisnica Udruženja “Otaharin” potpisalo ugovore o dobijanju granta od 1.200 eura za pokretanje svog posla.

Ove žene su se uglavnom odlučile na plasteničku proizvodnju, kao i kozmetičke poslove. Potpisnice granta su nakon dvodnevnog treninga za razvijanje biznis ideje uz pomoć konsultanta imale priliku da apliciraju za dodjelu bespovratnih sredstava u vidu robe i materijala s ciljem razvoja i unapređenja vlastitog biznisa.

Ivana Krunić, koordinatorica u projektu “Ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom u romskoj zajednici u gradu Bijeljina”, istakla je da je riječ o maloj vrsti pomoći za ove žene, kako bi mogle da barem prehrane svoje porodice.

„Uputili smo ih i kako da na najbolji način iskoriste svoje postojeće kapacitete, ukoliko je riječ o plasteničkoj proizvodnji, kako da se bave marketingom i troše sredstva. Tokom naredne dvije godine imaće našu mentorsku pomoć, a vršićemo i monitoring aktivnosti“, kazala je Krunić.

Jedna od korisnica granta je i samohrana majka Biljana Mitrović, koja je rekla da će u plasteniku koji je dobila uzgajati povrće za svoje potrebe, ali i za prodaju.

„Nadam se da će ova sredstva biti dovoljna, budući da se zbog korone teško živi“, kazala je Mitrović.

Cilj projekta je doprinos ublažavanju humanitarnih i socijalno-ekonomskih posljedica krize zbog pandemije u šest zemalja zapadnog Balkana, a ciljnu grupu čine stariji, lica sa invaliditetom i druga marginalizovana lica pogođena krizom.

Projekat je podržan od strane CARE International Balkans i Austrijske razvojne saradnje.