Potvrđeno za Udar: Brčko distrikt bi uskoro trebao dobiti zakon o zaštiti nacionalnih manjina

U Brčko distriktu postoji široka zajednica naconalnih manjina, a nema zakona koji će uređivati tu oblast

1509

Brčko distrikt jedini je dio Bosne i Hercegovina, ali i regiona, koji nema zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina. No, to bi se uskoro trebalo promijeniti jer je takav zakon konačno u pripremi, potvrdio je za Udar Alija Denjagić, zastupnik u Skupštini Brčko distrikta.

Zakon još nije u proceduri. Međutim, sama izrada zakona i ova prvobitna varijanta već je skoro završena. Druga faza u cijeloj priči bila bi da se okupi šira zajednica koja tretira problematiku manjina, pa da i oni izvrše uvid u te zakonske odredbe i eventualno daju neke komentare, odnosno dopune zakona. Onda bismo, nakon što utvrdimo potrebe tih zajednica koje tretira ovaj zakon i njihova prava, ušli u samu proceduru donošenja zakona – kazao nam je Denjagić.

U Brčko distriktu postoji široka zajednica naconalnih manjina, a nema zakona koji će uređivati tu oblast.

Ono što nas tjera na tu odluku jeste činjenica da u našem i širem i užem okruženju imamo uređena ta pitanja. Tako da i Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Federacija BiH i Republika Srpska, kao entiteti, imaju taj zakon. U BiH postoji i zakon na državnom nivou. To znači da smo mi jedina administrativna, teritorijalna jedinica koja u ovom trenutku nema taj zakon – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, kroz debate koje su već obavljene o ovom pitanju došlo se do zaključka da je zaista neophodno da se takav zakon usvoji u Brčkom.

Osim toga, navodi Denjagić, utvrđeni su i određeni nedostaci u krovnom, dakle državnom zakonu u BiH.

U malom širem smo krugu i pokušavamo pronaći neka rješenja koja će biti moguće implementirati u svakodnevnom životu ljudi čije živote taj zakon tretira – ističe skupštinski poslanik.

Dodaje da se vrlo obziljno pristupilo izradi spomenutog zakona.

Napravili smo osnovni tekst i sada ćemo ići da tražimo malo širu saglasnost zajednice pa ćemo ići u samu završnu proceduru kada je u pitanju taj zakon. Pokušavamo da uključimo što veći broj nevladinih organizacija i udruženja nacionalnih manjina koje će stati iza ove priče koja u suštini ide na to da se zakonski i pravno reguliše status nacionalnih manjina u Brčko distriktu – zaključuje Denjagić.

(portal-udar.net)