Pozitivna priča: U Gradišci zaposleno 50 Roma

Podršku pri zapošljavanju Romi u Gradišci imaju od Biroa za zapošljavanje. Biro radi u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske o usvajanju Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj

2542

Zapošljavanje je vjerovatno najveći problem sa kojim se suočavaju Romi u BiH, jer je to ključna poluga inkluzije u sve društvene tokove, ali i normalnog života. Opština Gradiška jedan od pozitivnih primjera u Bosni i Hercegovini gdje je oko 50 Roma zaposleno i to uglavnom u državim preduzećima. Ova opština je druga po broju romske populacije u Republici Srpskoj.

”U gradu Bijeljina živi najveći broj Roma dvije i po hiljade, zatim na drugom mjestu je opština Gradiška, gdje imamo 1750 Roma, pa slijedi grad Prijedor gdje živi oko 860 Roma. Djelimično sam zadovoljan kad je u pitanju zapošljavanje Roma u Republici Srpskoj. Možemo slobodno da se pohvalimo primjerom u opštiini Gradiška gdje imamo najveći broj Roma koji su zaposleni i to uglavnom u državnim preduzećima. Romi u Gradišci rade u pruduzećima kao što su Gradska čistoća, Dom zdravlja, Stanica javne bezbjednosti, a ima veliki broj Roma koji su zaposleni i u privatnom sektoru”, rekao je predsjednik Saveza Roma Republike Srpske, Aleksandar Mašić.

On navodi da je status Roma u ovoj opštini, kada je u pitanju zapošljavanje, na zadovoljavajućem nivou. Ali kaže da uvijek može i bolje. Ovoj činjenici u mnogome doprinosi uključivanje Roma u obrazovni sistem.

Mašić ističe da sva romska djeca na području opšine Gradiška idu u osnovu školu, veliki broj njih pohađa i srednje škole, a takođe i troje Roma ide na fakultet.

”Za Rome, kao i sve ostale građane mnogo znači obrazovanje , jer ako niste obrazovani manje su mogućnosti za zaposlenje i za dostojanstven život”, ističe Mašić.

Predsjednik ovog najvećog romskog udruženja u Republici Srpskoj kaže da na na području opštine Gradiška imaju izuzetno dobru saradnju sa svim nivoima vlasti, počev od lokalne uprave, Zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, ali i preduzećima.

„Svi zaposleni Romi se potpuno ravnopravno osjećaju u tim firmama kao i svi ostali građani ove opštine, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine. Nema ni nagovještaja o diskriminaciji po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini”, rekao je Mašić.

On kaže da su Romi i prije posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, uvijek lijepo živjeli sa svojim komšijama i ravnopravno se osjećali u društvu.

“Moj pradjed je ovdje rođen, moj otac, sva moja rodbina, prijatelji, poznanici, i nikada nisu imali bilo kakvih problema zbog toga što su Romi. Taj trend je ostao, nastavljen je i Romi i danas žive u dobrosusjedskim odnosima sa svim grđanima Gradiške”, ističe Mašić.

On je istakao da zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim vlastima opštine Gradiška, pojedinim firmama i Biroom za zapošljavanje Gradiška, Savez Roma kao krovna organizacija koja okuplja romska uduženja u Srpskoj pomogla većem broju Roma pri zapošljavanju.

Obrazovanje je preduslov svega

Jedna od njih je Valentina Halilović iz Dubrave kod Gradiške, koja je dobila je zaposlenje u Domu zdravlja Gradiška.

”Romske sam nacionalnosti. Osnovnu školu sam završila u Dubravama, nakon čega upisujem srednju Medicinsku školu u Gradišci. Kad sam završila srednju školu počela sam stažirati u bolnici i to stažiranje je trajao godinu dana. Nakon stažiranja, Udrženje Roma iz Gradiške mi je pomoglo da se zaposlim. Prvo moje radno mjesto je bilo stanica Hitne pomoći u Gradišci gdje sam radila četiri godine”, govori Valentina.

Kaže da joj je tamo bilo lijepo, a da su joj kolege mnogo pomogle i nije osjećala da se prema njoj drugačiji ponašaju zato što je Romkinja. Poslije toga, Valentina je počela raditi u Domu zdravlja na porodičnoj medicini, a danas radi u previjalištu Doma zdavlja na previjanju pacijenata, davanju injekcija i ostalim njegovateljskim poslovima. Valentina kaže da voli svoj posao i da je veoma je lijep osjećaj kada nekom može da pomogne.

„Pacijenti su prema meni jako ljubazni iako sam ja Romkinja. Znači, vole me, poštuju i ne mogu se požaliti, a i radne kolege takođe su dobre. Uopšte ne osjećam da sam od njih drugačija, pomažu mi svakodnevno, družimo se i imam samo riječi pohvale”, rakla je za portal Udar Valentina Halilović.

Kaže da sve ovo ne bi mogla postići da prethodno nije završila osnovnu i srednju školu. Naglasila je da je za romsku populaciju, kao i za sve ostale od izuzetnog značaja obrazovanje.

”Ta mogućnost da se obrazujem mi je puno značila za moju egzistenciju, jer sam zahvaljujući tome što sam zaposlena bila u mogućnosti da sebi kupim stan, što drugi ne mogu ako nisu zaposleni. Obrazovanje je jako važno, u to sam se uvjerila na sopstvenom primjeru, jer da nisam završila osnovnu i srednju školu ne bih ništa uspjela. Vidim da i danas ima veoma mnogo romske djece koji ne pohađaju školu što je je velika šteta”, kaže Valentina Halilović.

”Moja poruka svim Romima je da su obrazuju, da bi mogli lakše doći do zaposlenja. Samo treba da pokušaju i da budu uporni, nebitno koje su nacionalnosti i da li su iz reda nacionalnih manjina, i da li su Romi”, istakla je Valentina.

Ona kaže da veliku zahvalnost duguje svojim roditeljima, koji su, iako nezaposleni, omogućili joj da se školuje.

“Mojim roditeljima je to bilo jako važno, i oni su mi pomogli u obrazovanju. Oni su mi velika podška u životu inače, a i u samom procesu školovanja i stažiranja koje sam morala obaviti kako bih mogla da tražim posao. Cijelo to stažiranje je bilo besplatno, bez ikakvih mojih primanja, kao i škola. Sve je to teško bilo jer i oni su nezaposleni, ali opet su uspjeli sve to da mi omoguće. I zahvaljujući tome, što sam završila osnovnu i srednju školu, danas mogu sama da zaradim i da omogućim sebi i svojoj porodici dobar život”, rekla je ona.

Valentina kaže da je zadovoljna sa onim što je do sada postigla. Ima posao, porodicu i živi svoj život.

Zahvalna je na tome što je tokom školovanja dobijala stipendiju preko Udruženja Roma Gradiška. Kaže da nije bilo dovoljno da pokrije troškove školovanja, ali ipak je bilo od velike koristi.

“Ovo Udruženje i Savez Roma Republike Srpske su mi kasnije pomogli pri zapošljavanju, na čemu im se zahvaljujem’‘, rekla je Valentina za Udar.

Dobar život za one koji rade

Jedan od Roma koji već duže godina je zaposlen je i Suljo Halilović iz Žeravica kod Gradiške. Suljo već 39 godina radi u Gradskoj čistoći na poslovima čišćenja javnih površina.

”Ovo Što radim to mi puno znači da bi mogao obezbijediti normalnije uslove sebi i svojoj porodici, podići kredit ili tako nešto”, kaže Suljo Halilović. On navodi da u Gradskoj čistoći Gradiška osim njega ima još Roma. Ističe da je radna atmosfera dobra.

”Nema tu nikakve razlike svi se družimo normalno, nema provokacija i tako da smo ravnopravni sa svima. Ujutru kada krenem na posao javim se poslovođi, ja radim oko kontejnera, obilazim pošto sam sam malo obolio pa sam dobio lakše radno mjesto. Kada završim javim se šefu, jer kod mene je takvo radno mjesto kad završim mogu ići kući, bilo to 1 sat ili 5 sati, nema veze. Pošto sam obolio, ranjavan sam i imam povišen šećer, ne mogu raditi teže poslove, pa su mi dali lakše radno mjesto“, kaže Suljo Halilović.

Ističe da nije loš život Roma u Gradišci, ali za samo za one koji hoće da rade.

„Onaj ko neće raditi sjedi kući i čeka da padne sa neba. Ja radim od svoje 15 godine i od tada sam se upregao. Radim stalno i vjerujem u taj posao”, kazao je Suljo za Udar. On smatra da je važno da se romska djeca obrazuju, jer će poslije toga lakše moći dobiti posao.

”Puno bi značilio da se mladi obrazuju i da se zaposle i da rade kao Valentina. Ima roditelja koji guraju djecu da idu u školu, dok ima i onih koji im brane da idu u školu. Ja sam vidio svojim očima da roditelji brane djeci da idu u školu jer nemaju sredstava i načina za školovanje. Mojih dvoje djece, koje sam usvojio, išli su u školu, kasnije su se udali i oženili”, ispričao je Suljo.

“Preporučio bi mojim Romima da se obrazuju, da traže posao, da mogu živjeti kao i ostali ljudi, jer bez posla nema ništa. Ja u svom poslu ne osjećam nikakvu razliku u odnosu na druge ljude, ravnopravan sam sa njima. Još me niko me nije uvrijedio da kaže ti si Rom – odmakni se od nas, ili ne možeš raditi sa mnom. Puno to znači da nema provokacija na poslu. Mogu da se pohvalim dobrim odnosima sa radnim kolegama, ali i rukovodiocima. Često mi pomažu ako nešto ne mogu da uradim oni dođu da mi pomognu ili poslovođa pošalje nekog da mi pomogne”, kaže Suljo.

Subvencije za zapošljavanje

Podršku pri zapošljavanju Romi u Gradišci imaju od Biroa za zapošljavanje. Biro radi u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske o usvajanju Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Javna ustanova Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, svake godine raspisuju Javni poziv za dodjelu sredstva za podsticaj zapošljavanja lica, koja se vode na aktivnoj evidenciji nezaposlenih lica. Sredstva se dodjeljuju po ustaljenoj proceduri, kroz nekoliko programa: poslodavcima, za podsticaj zapošljavanja novih lica i nezaposlenim licima, za podsticaj samozapošljavanja.

Kako smo saznali u Birou za zapošljavanje, jedan od programa za podsticaj zapošljavanja na području Republike Srpske, pa tako i opštine Gradiška je i Program podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj.

Gradiška

“Romi sa područja opštine Gradiška već duži niz godina koriste mogućnost subvencionisanja (podsticanja) zapošljavanja putem dodjele ovih bespovratnih sredstava, bilo da se zapošljavaju kod poslodavaca, bilo da se samozapošljavaju. U zadnjih pet godina ovim putem je subvencionisano zapošljavanje 47 lica romske nacionalnosti sa područja opštine Gradiška, od čega se 42 zaposlilo kod poslodavaca, koji su, uglavnom, iz realnog sektora, a 5 lica je organizovalo samostalno preduzetništvo”, rekli su za Udar iz Biroa za zapošljavanje opštine Gradiška.

(portal-udar.net)