Poziv vlastima Mostara da hitno uklone grafit sa govorom mržnje prema novinarima

223
izvor: BH novinari/N1
izvor: BH novinari/N1

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari poziva gradske vlasti Mostara i policiju Hercegovačko-neretvanskog kantona da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi grafit koji sadrži govor mržnje prema novinarima bio što prije uklonjen, a počinilac ili počinioci identifikovani i sankcionisani.

Podsjetimo, kako su jučer prenijeli brojni bh. mediji, u ulici Braće Fejića u Mostaru na zidu jedne zgrade crvenom bojom je napisano „Smrt novinarima“. Postojanje i tolerisanje grafita sa porukom „Smrt novinarima“ ne samo da može predstavljati sigurnosnu prijetnju za sve novinare i medije, već je nedopustiv način javnog iskazivanja stavova prema novinarima ili bilo kojem drugom građaninu Mostara.

Policija i Gradska uprava Grada Mostara imaju javnu obavezu i zakonsku odgovornost da uklone sve natpise sa govorom mržnje, uključujući i navedeni grafit. U tom kontekstu, posebno je neprihvatljivo obrazloženje koje je portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić jučer dao medijima da „grafit tu stoji odranije, ali je pored bilo parkirano vozilo i nije bio uočljiv“.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari očekuje da će nadležne institucije u Mostaru hitnim uklanjanjem grafita i pronalaženjem osoba odgovornih za ovaj sramni čin pokazati da se govor mržnje, bez obzira na to prema kome je usmjeren, ne može i ne smije tolerisati.

Linija za pomoć novinarima (FMHL), koja djeluje u okviru BH novinara, tokom ove godine zabilježila je porast mrzilačkih poruka prema novinarima/kama, govora mržnje i prijetnji smrću za čak 137 posto.