Poznati britanski pustolov provest će 60 dana s Romima i “zaroniti” ispod stereotipa

Serija iz tri dijela, koja će biti prikazana na britanskom TV kanalu Channel 4, pratit će Stafforda kako se poistovjećuje sa romskom i irskom putujućom kulturom tokom 60 dana, kako bi pružila iskren i objektivan pogled unutra

904
Ed Stafford

Bivši britanski vojnik i istraživač, Ed Stafford, vraća se na male ekrane nakon uspjeha njegovog dokumentarca „60 dana na ulici“ koji se emitovao u martu prošle godine.

Poput beskućništva, romske i putujuće zajednice često su obavijene negativnošću uprkos vrlo malo razumijevanja o tome i ja želim naučiti više. Nemam nikakav problem da uronim u svaki ritual, tradiciju i aspekt kulture kako bih upoznao pojedince i otklonio postojeće stereotipe – rekao je Stafford.

Serija iz tri dijela, koja će biti prikazana na britanskom TV kanalu Channel 4, pratit će Stafforda kako se poistovjećuje sa romskom i irskom putujućom kulturom tokom 60 dana, kako bi pružila iskren i objektivan pogled unutra. Snimana u istom stilu kao i „60 dana na ulici“, serija će objediniti tehnike samostalnog snimanja, zajedno s malobrojnom ekipom koja će zabilježiti Staffordovo putovanje.

On će zaroniti ispod stereotipa, gradeći odnose s pojedincima u nastojanju da ispita sve što mi mislimo da znamo o načinu života roma i nomada.

„60 dana s Romima“ također će se dotaći pitanja zašto je sukob između naseljenih zajednica i Roma toliko rasprostranjen. Kao dio produkcijskog tima, produkcijska kuća Boundless je dovela Jakea Bowersa, romskog novinara i reditelja, kao savjetnika koji će im pomoći da se priče vode na autentičan način.

Edov sirov i iskren prikaz života na ulicama pogodio je žicu britanske javnosti i mi se vraćamo da ispričamo još jednu važnu priču o marginaliziranoj zajednice iz njihove perspektive – kazao je Neil Smith, direktor produkcijske kuće.

(portal-udar.net)