PREDIZBORNA KAMPANJA: Borba za romske glasove u Sarajevu

1232

U jeku predizborne kampanje načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio je romsko naselje na Gorici, gdje je sa mještanima ovog lokaliteta razgovarao o gorućim problemima sa kojima se ova populacija svakodnevno susreće.

Iako nije spominjao izbore, očito je da je riječ o borbi za glasove Roma obzirom da posjeta dolazi nekoliko sedmica pred lokalne izbore u BiH, koji će se odrzati 15. novembra.

Općina Centar godinama, u okviru svojih mogućnosti, pomaže romsku zajednicu na području Centra i nastoji poboljšati položaj romske nacionalne manjine, kazali su iz Općine.

Prilikom ove posjete, na zahtjev građana, dogovoreno je asfaltiranje dijela puta u Ulici Dajanli Ibrahim-bega, te rekonstrukcija postojećih i izmještanje dotrajalih ploča na istom putu, kao i saniranje udarnih rupa. Planirano je i postavljanje zaštitne ograde, te rekonstrukcija javne rasvjete u istoj ulici.

Ajnadžić je prilikom posjete još jednom naglasio opredijeljenost Općine Centar da romskoj populaciji pomogne u njihovim nastojanjima da se uključe u sve segmente društva, prvenstveno da im se obezbijedi jednaka mogućnost po pitanju ostvarivanja elementarnih prava kao što su pravo na školovanje, zaposlenje i aktivno učešće u društvu.

Podsjetimo, iz mandata načelnika Ajnadžića ostalo je upamćeno rušenje kuće romkinje Ramize Fejzagić-Durmišov. Iako ona nije imala sve dozvole za kuću, ostalo je otvoreno pitanje zbog čega je baš taj objekat srušen od mnogobrojnih koji su nelegalno izgrađeni na području Općine Centar.

(portal-udar.net)