PREDIZBORNA KAMPANJA U SRBIJI: Lažni predizborni plakat, velika uvreda za Rome

1282
Lažni predizborni plakat

Lažni predizborni plakat Demokratske unije Roma za lokalne izbore u Kragujevcu podeljen je na društvenim mrežama i vređa Rome. Zbog širenja rasne i entičke mržnje, nosilac liste DUR-a Milan Petrović, prijavio je nepoznate počionice Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Zvanični predizborni slogan DUR-a za lokalalne izbore u Kragujevcu “Svi za 11- 11 za sve” je promenjen na internet plakatu    na “Glasaj Roma – ne ciganiši se” i kruži društvenim mrežama. Milan Petrović, nosilac liste nacionalnih manjina ogradio se od ovog diskriminatornog slogana, i istakao da takav govor  diskredituje listu koja se zalaže za legitimno i demokratsko učešće  romske nacionalne manjine u lokalnoj samoupravi.

Originalni plakat

“Najoštrije osuđujemo svaki diskriminatorni slogan koji Demokratska unija Roma nije predstavila na način koji se plasira i širi po društvenim mrežama. Nadamo se da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, otkriti kreatore ovog degradirajućeg i diskriminatornog slogana”, navedeno je u saopštenju Gradskog odbora DUR-a.

Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja Kragujevca, smatra da su ovakvi ksenofobični ispadi najverovatniji razlog zbog kojeg se Romi ne izjašnjavaju otvoreno o svojoj pripadnosti. Navodi da su prema poslednjem popisu u Kragujevcu bila 1.482 Roma, ali su realne procene da je taj broj šest puta veći.

Podsetimo, ovo nije prvi rasistički napad na Demokratsku uniju Roma u Kragujevcu u toku predizbornih aktivnosti. Tokom prikupljanja potpisa za izbore, trojica nepoznatih mladića su ukrala i pocepala romsku zastavu koja je bila okačena iznad štanda za prikupljanje potpisa.

(portal-udar.net)