PREDIZBORNE MANIPULACIJE U TK: Kako se Daniela Hašimović našla na listi HSP BiH bez njenog znanja?

Priču koju donosimo, novi je nivo zloupotrebe romske zajednice i vjerujemo da nije izolirani slučaj. Radi se o slučaju iskorištavanja upitne pismenosti porodice Hašimović iz Tuzle, gdje su Daniela i njen suprug, postali žrtve izbornih malverzacija.

1736
Foto: Ilustracija

Nezakonite radnje tokom izbornih procesa u Bosni i Hercegovini nisu rijetke. Krađe identiteta, umrle osobe na biračkim spiskovima, lažne prijave za glasanje iz inostranstva. Sve ovo u našoj zemlji su uobičajena pojava prije i tokom samih izbora.

Ranijih godina, Romi su uglavnom bili žrtve kupovine glasova. U situaciji u kakvoj jesu, često su „prodavali“ svoje glasove za pakete, ili sitni novac, jer im je ta ponuda bila jedina konkretna i opipljiva koju su mogli dobiti od predstavnika političkih partija koji su jednom u dvije godine dolazili u njihove mahale.

Priču koju donosimo, novi je nivo zloupotrebe romske zajednice i vjerujemo da nije izolirani slučaj. Radi se o slučaju iskorištavanja upitne pismenosti porodice Hašimović iz Tuzle, gdje su Daniela i njen suprug, postali žrtve izborne malverzacija.

Došao je čovjek i pitao da muž i ja budemo podrška za nečiju kandidaturu. Ponudio nam je novac, i mi smo pristali. Potpisali smo neke izjave, ovjerili ih u općini, a čovjek nam je rakao da nećemo imati nikakav problem – ispričala nam je Hašimović.

Za ovu uslugu dobili su po 50 KM, što je za ovu porodicu bio glavni razlog zbog kojeg su odlučili da prođu kroz svu zadatu proceduru ovjeravanja dokumenata.

Međutim, nakon nekoliko mjeseci, Hašimović je postala kandidatkinja na listi Nacionalne manjine Tuzla ispred stranke HSP BiH, bez njenog znanja i pristanka. Ime za koje su potpisivali navodnu podršku je Edin Kurtić, otkrila nam je Hašimović.

Nismo pročitali izjave koje smo potpisali, jer nismo baš najpismeniji – objasnila je Hašimović.

Kontaktirali smo predsjednika stranke HSP BiH Nikolu Raguža koji nas je uputio na svog saradnika Nermina Kljaku. Kljako nam je kratko kazao da se takav slučaj prijavljuje nadležnim organima da ispitaju.

To su osjetljive stvari i to treba poslati nadležnim organima da se tim bave – kazao je.

Screenshot (CIK BiH)

Pojasnio je proceduru uvrštavanja kandidata na liste za lokalne izbore.

Da bi neko bio kandidat, mora potpisati da izjavljuje pod punom materijalnom i krivičnom odgovornosti da pristaje, i potpisati. Također, to je moralo biti ovjereno kod notara. Mora se donijeti i lična karta itd. Da li je neko potpisao za nju, treba zovnuti grafologa da utvrdi. Nadležni organi trebaju utvrditi ko je potpisao za tu ženu. Ako je neko u ime nekoga nešto potpisao to je krivično djelo. Ako nije, njoj je moralo biti rečeno šta potpisuje – kazao je Kljako.

Nedžad Jusić iz Udruženja Roma Euro-Rom i vijećnik u Gradskom vijeću grada Tuzla ukazao je na opasan trend vrbovanja Roma i manipulacije romskim glasovima.

To je lice političkih partija koje kandiduju svoje kandidate. Samo ih kandiduju pro forme da bi dobili biračka mjesta i da bi jednostavno oni profitirali. Poziv je svim nacionalnim manjinama da, ukoliko žele da se kandiduju, neka se sami kandiduju kao nezavisni kandidati, a ne da političke partije njima manipulišu, kao što su do sada radili, a vidimo da se taj trend i nastavlja – upozorio je Jusić.

Iz Centralne izborne komisije BiH za Udar su kazali da su kandidatske liste za lokalne izbore 2020. godine već u fazi štampanja te da stoga nikakve promjene nije moguće uraditi.

CIK BiH je sredinom septembra na web stranici objavila preliminarne kandidatske liste i kandidate za lokalne izbore 2020. godine, koji će biti održani 15. novembra.

Kako je ranije saopćeno, ovjereno je ukupno 30.789 kandidata, a 196 je predstavnika nacionalnih manjina.

Kako su i sami rekli iz HSP BiH, ovo je slučaj kojim se trebaju baviti nadležni organi, tako da pozivamo MUP Tuzlanskog kantona i Kantonalno Tužilaštvo Tuzlanskog kantona da ispitaju navode iz ovog teksta.

(portal-udar.net)