Predsjednica R. Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, odlikovala Veljka Kajtazija Redom Danice hrvatske

Zastupnik Kajtazi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića koji ima oblik osmerokrake zrakaste zvijezde izrađene od srebra, a na njezinom središnjem djelu apliciran je pozlaćeni reljefno ispupčeni medaljon od srebra

1299
Foto: Phralipen

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, na prijedlog povjereništva za odlikovanja i priznanja, donijela je Odluku o dodjeli odlikovanja Veljku Kajtaziju, saborskom zastupniku za izniman doprinos unaprjeđenju položaja romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj osobito na području kulture, obrazovanja i sporta.

Zastupnik Kajtazi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića koji ima oblik osmerokrake zrakaste zvijezde izrađene od srebra, a na njezinom središnjem djelu apliciran je pozlaćeni reljefno ispupčeni medaljon od srebra. Medaljon prikazuje portret hrvatskog renesansnog književnika Marka Marulića s knjigom u rukama, a u pozadini sa nazire prikaz grada Splita sa zvonikom katedrale Sv. Duje. Ispod portreta u dva reda smješten je natpis nepravilnih slova i poretka “MARKO MARULIĆ”.

Veljko Kajtazi dugogodišnji je romski aktivist, sportaš i osnivač Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”. Inicijator je niza projekata u Republici Hrvatskoj na području kulture i obrazovanja te idejni začetnik obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika 5. studenog koji je priznat od strane Hrvatskog sabora i UNESCO-a.

(portal-udar.net/phralipen.hr)