Predstavljen novi pristup za efikasnije stambeno zbrinjavanje Roma u regionu

1380
Foto: Udar

Projekt za integraciju Roma Vijeća za regionalnu saradnju organizovao je danas u Sarajevu regionalnu konferenciju na kojoj je predstavljena Metodologija za mapiranje stanovanja Roma na Zapadnom Balkanu.

Među učesnicima skupa su i nacionalne kontakt-osobe za integraciju Roma, nevladini i međunarodni predstavnici.

Mapiranje će pružiti uvid u stvarno stanje stanovanja i poslužiti kao osnova za razvoj dugoročnih planova i programa za poboljšanje uvjeta stanovanja romske populacije.

Organizatori očekuju da će učesnici konferencije, nacionalne kontakt-osobe za integraciju Roma i predstavnici ministarstava koja rade na pitanjima stanovanja, lokalne samouprave i katastra, postići dogovor o regionalnoj metodologiji i formiranju radne grupe za mapiranje, koja bi tu metodologiju primijenila u dvije općine kao pilot projekat, s ciljem kasnije primjene u cijelom regionu.

Cjelokupan proces je u skladu s ciljevima Regionalne deklaracije o integraciji Roma koju su vlade Zapadnog Balkana prihvatile na Samitu premijera u Poznanu u julu.

Orhan Usein, voditelj tima Vijeća za regionalnu saradnju u projektu integracije Roma, kazao je da nemamo konkretne podatke o tome koliki je broj nelegalnih stambenih jedinica u regionu posebno kada je u pitanju romska populacija.

Metodologija ima za cilj predstaviti standadizirani pristup za to kako se trebaju prikupljati podaci, da bi se uradio prvi korak vezan za legalizaciju nelegalnih naselja, ukoliko ta naselja ispunjavaju određene standarde, infrastrukturne, i dio su urbanističkih planova – naglasio je Usein.

Orhan Usein (Foto: Udar)

Dodao je i da današnja  konferencija ide u cilju deklaracije koja je potpisana od strane premijera Zapadnog Balkana gdje je jedan od ciljeva da sve zemlje regiona prije pristupa EU riješe stambeno pitanje romske populacije.

Cilj je da se legaliziraju sva naselja koja se mogu legalizirati. Smatramo da, ukoliko se metodologija primjenjuje, imaćemo ogroman uspjeh kada je u pitanju stambeno pitanje romske populacije – zaključio je Usein.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i nacionalna kontakt-osoba za integraciju Roma u BiH, rekla je da je Bosna i Hercegovina u posljednjih 9 godina, kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje Roma, izgradila skoro 1000 stambenih jedinica u koje su se smjestile romske porodice u skoro 35 općina u BiH.

Mi nastavljamo s ovim projektom i naš akcioni plan za Rome obuhvata dalje stambeno zbrinjavanje svih romskih porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Ono što je također važno jeste i legalizacija bespravno izgrađenih stambenih objekata, tj. mjesta gdje Romi žive u improviziranim stambenim objektima, jer su to izuzetno teški problemi i za nas i za lokalne zajednice koje bi trebale zajedno s nama u narednom periodu da naprave neki zajednički plan koji bi imao za rezultat da na neki način riješimo većinu problema kada je u pitanju bespravna izgradnja. Ono što nam daje nadu da ćemo se ovim problemom ozbiljnije baviti u narednom periodu jeste da mi 2020. pravimo četvrti akcioni plan koji će sigurno biti malo drugačiji i koji će uključivati aktivnosti lokalnih nivoa vlasti koji su po našim zakonima odgovorni za socijalno stambeno zbrinjavanje. Ide nam na ruku činjenica da je u međuvremenu skoro svih 10 kantona donijelo zakone o socijalnom stanovanju – obrazložila je Đuderija.

Saliha Đuderija (Foto: Udar)

Na pitanje koliko ima porodica kojima je pomoć potrebna, Đuderija kaže da se u proces uključivanja Roma ušlo 2009. godine sa mapiranjem koje se napravilo iz sredstava budžeta BiH.

Tadašnji pokazatelji pokazali su da je 4600 romskih porodica zatražilo neki vid pomoći. Nije uvijek u pitanju potpuno nova socijalna izgradnja. Od 1500 do 1800 porodica treba novu stambenu jedinicu, ostali dio se odnosio na rekostrukciju. Mi smo u BiH do sad uradili 1000 stambenih jedinica, u međuvremenu procjenjujemo da je riječ o izgradnji još dodatnih 800 do 1000 stambenih jedinica za nove porodice – kaže Đuderija.

Kada govorimo o napretku po pitanju inkluzije, Đuderija je kazala da je svjesnost romskih porodica povećana i da su rezultati kad je u pitanju upis djece u škole dobri, ali da su loši rezultati u ukuljučivanju romske djece u predškolski odgoj.

Gianluca Vanini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske Unije u BiH, naglasio je da je stambeno zbrinjavanje Roma jedan od najvećih problema sa kojima se Romi u BiH ali i regionu susreću.

Napomenuo je da EU finansira regionalni program sa 2.5 miliona eura, i da se taj program ne tiče samo rješavanja stambenog pitanja Roma već i integracije, socijalnih usluga i zapošljavanja.

EU  je podržavala Rome od 2007. sa 6 miliona eura, ne samo kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje nego i socijalne integracije i zapošljavanje, kao i borba protiv diskriminacije. EU će nastaviti podržavati inkluziju Roma, sprječavanje diskriminacije Roma, i njihovu dalju integraciju na Zapadnom Balkanu na nacionalnom nivou i nivou regije – rekao je Vanini.

Na pitanje koliko smo u tome napredovali od 2007, kazao je da se EU zaista bori protiv diskriminacije.

Gianluca Vanini (Foto: Udar)

Mi imamo izuzetno efikasan instrument stambenog zbrinjavanja i vidjeli smo povezanost između njega i pojave da romska djeca sve više idu u školu. Sam projekat stambenog zbrinjavanja rezultira u boljem pristupu socijalnim uslugama i zapošljavanju. Radimo s različitim ministarstvima i vladama, sve u svemu, stanje se poboljšava – dodao je.

Muzafer Bajram, ministar bez portfelja i nacionalna kontakt-osoba Sjeverne Makedonije za integraciju Roma, novinarima je rekao da je njegova zemlja lider u regionu u pogledu stambenog zbrinjavanja romske populacije, kao i da je rebalansom budžeta osigurano 24 miliona makedonskih denara za odgovarajući pilot-projekat.

Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije kazao je da je Srbija prva u regionu napravila bazu podataka još 2015. godine i da ona služi kako bi se analizirale potrebe i odluke o investiranju u romska naselja.

Muzafer Bajram (Foto: Udar)

Implementirali smo projekte u 11 opština u Srbiji, gdje smo izgradili oko 180 stanova i kuća i zbrinuli 1000 pripadnika romske populacije. Također smo definisali institucionalne mjere za oblast komunalne infrastrukture, vodosnabdijevanja, kanalizacije i puteva tako da smo u 8 opština uradili ove projekte gdje direktan benefit imaju 3800 pripadnika romske populacije – rekao je Lakićević.

Leon Gjokaj, nacionalna kontakt osoba za Rome u Crnoj Gori, rekao je da je kroz regionalni stambeni program u Crnoj Gori na naselju Konik, nekada najvećem kampu u ovom dijelu Balkana, riješeno stambeno pitanje za 171 porodicu. Dodao je da je u Nikšiću riješeno stambeno pitanje za 62 porodice, u opštini Berane 94 porodice, u opštini Herceg Novi 36, dok će izgradnjom 50 kuća, koliko je planirano u Crnoj Gori, biti omogućeno rješavanje stambenog pitanja za još 50 porodica širom Crne Gore.

Foto: Udar

Posebno je naglasio podatak da se u Crnoj Gori nikada nije desilo da su se neki Rom ili Romkinja iselili iz nekog objekta a da se nije našao alternativni smještaj.

(portal-udar.net)