Predstavljena kampanja protiv govora mržnje ‘Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!’

612

“Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!” naziv je zajedničke inicijative Evropske unije i Vijeća Evrope kojom se želi skrenuti pažnja na porast govora mržnje u bh. društvu i koja je danas zvanično predstavljena u Sarajevu.

Ova regionalna kampanja ima za cilj suzbiti različite oblike govora mržnje usmjerene na određene zajednice i pojedince u bh. društvu, a najavljeno je da će se odvijati online putem stranica na društvenim mrežama, putem medija, kao i kroz određene događaje.

U aktivnostima će učestvovati javne ličnosti, predstavnici institucija i aktivisti koji će kroz lične priče, svjedočanstva i razmjenu dobrih praksi promovirati različitosti i jednakosti Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj svečanosti povodom otvaranja kampanje učestvovali su i mladi ambasadori i ambasadorice protiv govora mržnje koji su naglasili važnost učešća u kampanji i promoviranju značaja pozitivnih vrijednosti.

Kako je pojasnila šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova, govor mržnje danas se vrlo jednostavno širi poput šumske vatre zbog čega je na njega potrebno odgovoriti na kreativniji način, posebno jer se česti slučajevi govora mržnje na internetu ne mogu procesuirati.

– Koristimo energiju koju imaju mladi i njihovu kreativnost kako bi stvorili neke alternative govoru mržnje i podstakli jedni druge da koristimo više pozitivnu, a ne destruktivnu retoriku koja je nažalost toliko rasprostranjena – kazala je Urumova.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Jurgis Vilcinskas kazao je da je stoljećima prisutna mržnja i netolerancija u društvima, a to je ujedno i podijelilo demokratiju i otežalo dijalog i razumijevanje.

– U vremenu društvenih mreža govor mržnje širi se veoma lako na milione i milione računa te je važno razmišljati o kontramjerama i načinima kako promovirati poruke tolerancije, mira i koegzistencije – podvukao je Vilcinskas.

Zato je ova kampanja, kaže, pokušaj da se uključe ljudi iz različitih oblasti poput sportista, influensera, političara i drugih građana kako bi i oni pomogli da se uhvatei u koštac s govorom mržnje u društvu.

Kampanja je krajem 2020. godine pokrenuta u Podgorici, a potom i u Prištini i Skoplju, a uskoro bi trebala biti realizirana i u Beogradu. U BiH se implementira o okviru projekta “Promocija različitosti i jednakosti u BiH” koji je dio zajedničkog projekta EU i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursko 2019-2022”.