Predstavljeni rezultati projekta TrainVol: Promovisanje volonterizma se nastavlja

Projekat TrainVol je finansiran od strane Europske Komisije kroz program ERASMUS+, a njegova ukupna implementacija je trajala 18 mjeseci

1088
Foto: ORI "Budi mi prijatelj"

U sklopu projekta TrainVol – Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za procese upravljanja, vođenja i promocije volonterizma među mladima, održana je konferencija u organizaciji Omladinske romske inicijative „Budi mi prijatelj“ i  Udruženja „Mladi Volonteri u Visokom.

Već smo ranije pisali da je osnovni cilj projekta TrainVol da se kroz volonterizam utiče na rješavanje nekih od gorućih problema s kojima se suočavaju mladi u BiH i regionu. Ovim projektom se želi doprinjeti u borbi protiv nezaposlenosti mladih, kroz promociju volonterizma.

Foto: ORI “Budi mi prijatelj”

Konferencija koja je održana sinoć, organizovana je s ciljem da se predstave rezultati projekta, odnosno da se mladi motivišu kako bi oni, u budućnosti, prepoznali značaj volonterizma kao društvenog fenomena, koji može ostvariti veliki doprinos u segmentu jačanja kapiteta mladih ljudi.

Konferencija je, na jednom mjestu, okupila 60 mladih, aktivnih članova i clanica udruzenja „Budi mi prijatelj“ i udruženja „Mladi Volonteri“. Nakon konferencije je upriličen zajednički iftar i druženje.

„Očekujemo, kao jedan od rezultata, jači aktivizam mladih ljudi i mijenjanje pasivnog stanja, predrasuda i stereotipa kod mladih, kako u  marginaliziranim zajednicama, tako i svakoj mladoj osobi koja je bila obuhvaćena projektom.  Također, želimo raditi na daljem promovisanju aktivnog i jakog volonterizma za zdravu i sigurnu zajednicu za sve nas“, rekla je Murisa Halilović, predsjednica udruženja „Budi mi prijatelj“.

Projekat TrainVol je finansiran od strane Europske Komisije kroz program ERASMUS+, a njegova ukupna implementacija je trajala 18 mjeseci.

Krajem jula 2018.godine ce se odrzati zavrsna konferencija projekta koja ce okupiti 150 mladih iz Kipra, Grcke, Makedonije i BiH.

(portal-udar.net)