Predstavljeni rezultati projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu“

Tokom projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu“ za tri godine u tri države, organizovano je 2.691 događaja poput seminara, radionica, predstava uličnih teatara i prekograničnih sastanaka

1333
Snježana Mirković, Indira Bajramović, Sumka Bučan, Ševko Bajić (Foto: Udar arhiva)

U Sarajevu je juče održana konferencija ze medije „Cijeli moj život je borba“, simbolično nazvana po istoimenom filmu koji govori o šest uspješnih Romkinja iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Film je nastao kao rezultat projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu“, kojeg realizuje CARE International u saradnji sa romskim nevladinom organizacijama. Tokom jučerašnje konferencije, predstavljeni su uspjesi druge faze projekta kroz publikaciju u kojoj su sumirani rezultati trogodišnjeg rada organizacije CARE i partnerskih udruženja.

Cilj projekta je bio da Romkinjama u BiH, Srbiji i Crni Gori omogućimo bolji položaj i da  se podrži njihovo socio-ekonomsko osnaživanje na zapadnom Balkanu. Realizacijom projekta se postiglo i više od očekivanog. Došlo je do umrežavanja sa evropskim organizacijama i institucijama gdje su Romkinje iz naše regije dobile prilike da učestvuju na važnim dešavanjima vezanim za EU integracije i da se socio-ekonomsko uključivanje Romkinja nađe na agendi evropskih institucija. Ključ uspjeha projekta je aktivizam Romkinja, njihova želja za promjenom, izjavila je regionalna direktorica CARE International, Sumka Bučan.

Tokom projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu“ za tri godine u tri države, organizovano je 2.691 događaja poput seminara, radionica, predstava uličnih teatara i prekograničnih sastanaka. Ukupan broj uključenih osoba u aktivnosti projekta iznosi 28.888 osoba, od toga samo 12.906 Romkinja.

Foto: Udar

Kroz ovaj projekat smo imali dva granta i bili su veoma važni za nas kao organizacije i naše korisnike i korisnice. Kroz institucionalni grant smo imali dvije zaposlene osobe čije plate i doprinosi su bili obezbjeđeni. Formirana je međusektorska komisija koja se sastoji od svih predstavnika na lokalnom i kantonalnom nivou. S njima smo potpisali memorandume o razumijevanju. To su samo neki od podataka vezanih za ovaj grant. Drugi grant je vezan za zajednicu i kroz njega smo angažovali medijatore i medijatorice u Prnjavoru, Vukosavlju, Tuzli i Sarajevu, koji su radili na povezivanju lokalnih zajednica sa institucijama. Na 219 lokacija pružili smo 1.255 asistencija, samo su neki od podataka koje je predstavila predsjednica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle, Indira Bajramović.

Snježana Mirković, predsjednica Udruženja „Romska djevojka-Romani ćej“ iz Prnjavora, naglasila je važnost osnaživanja Romkinja u društvu kako bi se borile za svoja prava. O tome kako je i sama osnažena da se bori za svoja prava, govorila je i u filmu „Cijeli moj život je borba“.

Foto: Udar

U filmu se govori o Romkinjama koje su postigle promjene u svojim gradovima i drago mi je što sam i ja jedna od njih i što je moj trud prepoznat. Bila je to prilika da prikažem šta sam uradila najprije za svoj život, a onda za zajednicu. Znam da ostvarim svoja prava, smatram se jakom ženom što ranije nije bio slučaj i zato želim da pomažem drugim ženama u svojoj okolini. Imamo određenih pomaka kada su naše korisnice u pitanju. Inače, bavimo se i prevencijom raznih oblika nasilja. Jedan od naših uspjeha je žena koja je bila žrtva nasilja i sa kojom smo prošli čitav proces, od starateljstva, suđenja, socijalnih radnika i sve vrijeme smo komunicirali s njom. Danas je ona osnažena mlada žena koja ima svoj stan, zaposlenje i pomaže drugima. Ja ne bih rekla da smo tri godine implementirale projekat, mi smo živjele projekat, poručila je Mirković.

(portal-udar.net)