Predstavnik Roma u BiH na sastanku sa najvišim evropskim i američkim zvaničnicima o Izbornom zakonu

654

U rezidenciji Američkog Ambasadora u BiH održan je sastanak na kom su prisustvovali Ambasador SAD u BiH Eric Nelson, Ambasador EU Johann Sattler, izaslanik SAD za proces izbornih reformi u BiH Mathew Palmer i izaslanica EU Angelina Eichhrost, te apelanti pred Evropskim sudom za ljudska prava u presudama Sejdić, Finci, Zornić i Pilav.

Palmer je istakao posvećenost Sjedinjenih Američkih Država za pomoć BiH, a naročito u procesu reformi Ustava i Izbornog zakona BiH, naglašavajući svoju ulogu Medijatora u političkom dijalogu šefova političkih stranaka u BiH, uključujući i opozicione stranke.

Naglasio je da se Sjedinjene Američke Države zalažu za princip jednakosti građana u BiH ali i prava kolektiviteta odnosno konstitutivnih naroda, te da je prioritet provedba Presuda suda za ljudska prava iz Strazbura.

EU izaslanica Angelina Eichhrost naglasila je želju Evropske Unije da se unutar BiH učine napori ka ispunjenju obaveza prema EU.

Jakob Finci je istakao svoju zabrinutost zbog sporosti rješavanja provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, naglašavajući pomoć SAD-a i EU kao dobrodošlom, zbog svih političkih neslaganja i blokada rada institucija BiH. Finci je također kazao da je ovo tek drugi sastanak na kojem neko poziva njega i predsjednika romskog informativnog centar „Kali Sara“ Dervu Sejdića, na ovom nivou, da iskažu svoje stavove, “jer je prvi i do sada jedini poziv bio od strane Milorada Dodika”.

Sejdić je u svom izlaganju podsjetio prisutne na greške koje su činili njihovi prethodnici, te izrazio vjeru da ovim sastankom započinje jedno novo poglavlje u uključivanju i građana koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.

Također je podsjetio na otvorena pisma upućena Visokom predstavniku EU u BiH i Palmeru, te ambasadama u BiH u vezi zabrinutosti Roma i građana BiH zbog sve češćim spominjanjem mogućnosti rata u BiH.

„Upozorio sam na mogućnost egzodusa Roma i drugih građana BiH ukoliko ne uslijedi neka od hitnih intervencija Međunarodne zajednice i EU u zaustavljanju nacionalističke retorike koja izaziva sve veći strah kod građana BiH. Naglasio sam ako je provedba presude problem koji će izazvati rat u Bosni i Hercegovini u ime mira ja sam spreman povući moj dio presude“, kazao je Sejdić.

Dodao je da je prezentirao svoj prijedlog ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, naglašavajući da nije moguće mijenjati Izborni zakon bez prethodnih izmjena Ustava, te da nikakve kozmetičke izmjene nisu dobrodošle „pa makar se naredni izbori 2022. održali po važećem Ustavu i Izbornom zakonu“.

Ilijaz Pilav, jedan od apelanata, iskazao je visok stepen zabrinutosti zbog Ustavnog djelovanja Dodika i Čovića, podsjećajući na strahote koje je doživio kao rođeni Srebreničanin. Istakao je da ga ponašanja pomenutih lidera podsjećaju na dešavanja iz 90-tih, te da te ideologije i projekti nisu zaustavljeni.

Pilav, Finci i Sejdić na kraju sastanka istakli su svoje nezadovoljstvo zbog sporosti Međunarodne zajednice, te razočarenje „da Međunarodna zajednica do sada nema jasan stav u rješavanju političke krize koja traje već duži niz godina“.