Premijer KS, Adem Zolj, obećao da će djeca koja pohađaju EDUS programe od naredne sedmice na nastavu

Na današnjem sastanku predstavnici roditelja sastali su se sa premijerom Kantona Sarajevo, Ademom Zoljom, koji im je obećao da će edukatori koji rade u okviru EDUS programa danas biti isplaćeni i da će djeca do 17. septembra krenuti na nastavu

1053
Foto: (Aida Hrnjić, facebook profil)

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, jutros su se okupili ispred Vlade Kantona Sarajevo na protestu kojim žele izraziti nezadovoljstvo problemima u školovanju njihove djece i podsjetiti na činjenicu da djeca sa poteškoćama u razvoju, nisu sjela u školske klupe proteklog ponedjeljka. Riječ je o djeci koja pohađaju EDUS programe, koji im pomažu da prevaziđu razvojne poteškoće različitih vrsta kako bi se lakše integrisali u obrazovni sistem.

Prvi protesti roditelja održani su u petak i tada su poslana tri osnovna zahtjeva. To su iznalaženje finansijskih sredstava za cijelu školsku godinu, iznalaženje sredstava potrebnih za inkluzivno obrazovanje i treći zahtjev se odnosio na smjenu Ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića.

Na današnjem sastanku predstavnici roditelja sastali su se sa premijerom Kantona Sarajevo, Ademom Zoljom, koji im je obećao da će edukatori koji rade u okviru EDUS programu danas biti isplaćeni i da će djeca do 17. septembra krenuti na nastavu

Aida Hrnjić, majka autističnog djeteta i učesnica protesta, na svom fejsbuk profilu je objavila ishod sastanka, navodeći da će na sljedećeoj sjednici Vlade KS biti upućen zahtjev za smjenu Elvira Kazazovića, te da je premijer Zolj dao garanciju da će sredstva za nastavak programa za školovanje djece biti obezbijeđena do kraja godine i uvrštena u budžet za 2019.

“Svaki naredni ponedjeljak u 08:30 imamo sastanke sa premijerom Zoljom, dok sve ne bude sprovedeno”, napisala je Hrnjić na svom fejsbuk profilu izražavajući pozitivne reakcije zbog premijerovog odnosa prema roditeljima i djeci tokom današnjeg sastanka.

(portal-udar.net)