Premijerama dva bh. filma večeras je počeo 27. Sarajevo Film Festival

Reditelju Wimu Wendersu dodijeljeno je Počasno Srce Sarajeva. On je pored ostalog poručio kako je najvažniji organ filmadžije njegovo srce, to je srce koje traži istinu a prezire laži.

587

Premijerama dva bh. filma “Deset u pola” Danisa Tanovića i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tarra, večeras je počeo 27. Sarajevo Film Festival, najveća filmska smotra regiona.

Bosanskim crvenim ćilimom su prošetale ugledne ličnosti iz svijeta kulture, društva, javnog života u BiH, regiji, Evropi, svijetu: reditelj Wim Wenders, Danis Tanović, Ademir Kenović, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Đuričić, Branko Đurić, Tarik Filipović, direktor Festivala Mirsad Purivatra, ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

Nakon zatvaranja crvenog tepiha, u Narodnom pozorištu je upriličeno zvanično otvorenje Festivala, a voditelj ceremonije je bio glumac Dino Bajrović.

Uz izraze zahvalnosti što je SFF- uspio okupiti ugledna imena iz svijeta filma, direktor SFF-a Mirsad Purivatra je zahvalio svima, te kazao da život bez umjetnosti i bez filma nije to što su navikli da bude.

Izrazio je nadu da će 27. Sarajevo Film Festival biti početak jedne lijepe nove priče i da će se sve vratiti normalnom životu – životu koji je dostojan čovjeka.

Reditelju Wimu Wendersu dodijeljeno je Počasno Srce Sarajeva. On je pored ostalog poručio kako je najvažniji organ filmadžije njegovo srce, to je srce koje traži istinu a prezire laži.

Za nagrade Srce Sarajeva ove godine borit će se 48 filmova. Program donosi filmove autora iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Festival će prvi put biti otvoren na svim lokacijama – zbog smanjenih kapaciteta kina uslijed pandemije, povećan je broj lokacija da bi što više onih koji žele mogli pogledati filmove. Film Danisa Tanovića bit će prikazan na čak 14 lokacija.

Publika će filmove imati priliku da gleda i na online platformama.

Sarajevo Film Festival održava se od 13. do 20. augusta.

Ulaznice za filmove u programu SFF-a mogu se kupiti online te u Glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru, koji je otvoren od 10:00 od 19:00 sati, a od 13. do 20. augusta od 9:00 do 22:00 sata.

Inače, 27. SFF je COVID-siguran događaj koji će se održati u skladu sa mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama i uputama koje je za održavanje Sarajevo Film Festivala izdao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

(FENA)