Preminuo Kujtim Paćaku, veliki borac za prava Roma

1222
Kujtim Paćaku

Nekadašnji poslanik u kosovskoj skupštini, novinar, pesnik i borac za prava Roma, Kujtim Paćaku, preminuo je juče u 59. godini života, a sahrana će se obaviti danas u Prizrenu.

Paćaku je završio Muzičku akademiju i diplomirao romologiju na Univerzitetu Sorbona u Parizu. Bavio se i novinarstvom. Zbog angažovanja u ostvarivanju prava manjina bio je proglašen ambasadorom mira na Balkanu.

Autor je nekoliko knjiga pesama. Vest o smrti nekadašnjeg poslanika u skupštini je saopštio predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, zatraživši minut ćutanja kako bi se odala počast Paćakuu, koji je u prošlom sazivu skupštine bio poslanik Nove partije Roma Kosova.

“Sa velikom žalošću sam primio vest o smrti Kujtima Paćakua, našeg bivšeg dugogodišnjeg poslanika iz romske zajednice. Svojom iskrenom političkom posvećenošću i kao pesnik, Kujtim je bio najautentičniji glas Roma na Kosovu koji su mnogi poštovali. Moje saučešće njegovoj porodici, prijateljima, saradnicima i svim pripadnicima romske zajednice”, kazao je Veselji.

Poruku saučešća uputio je i kosovski predsednik Hašim Tači, koji je naveo je da je Paćakuova smrt “gubitak za porodicu, prijatelje i zajednicu koju je dostojanstveno predstavljao”.

(portal-udar.net)