Prepirka između policije i romske porodice u Brazilu pokrenula masovna ubistva Roma, zatražena intervencija UN-a

Prema pisanju lokalnih medija i komšijama, najmanje šest Roma je ubijeno, a još 15 ranjeno, paljeni su automobili i domovi Roma, a mnoge se romske porodice boje izaći vani

4155

Kako je izvjestio Juan de Dios Ramírez-Heredia, romski novinar, advokat i političar koji je španski državljanin i potpredsjednik Međunarodne romske unije, brazilska vojna policija ubija romske stanovnike u gradu Vitória da Conquista u Brazilu.

U utorak, 13. jula, došlo je do prepirke između dvojice policajaca u civilu i lokalne romske porodice u gradskoj četvrti Zé Goncalves.

Incident je završio smrću policajaca i dvojice Roma. Policija je tada navodno pokrenula fatalnu kampanju progona svih romskih porodica u ovom gradu, koji ima približno 340.000 stanovnika, kao i na cijelom sjeveroistoku države Bahia.

Prema pisanju lokalnih medija i komšijama Roma, najmanje šest Roma je ubijeno, a još 15 ranjeno. Sljedećeg dana policija je ubila 14-godišnjeg romskog dječaka.

Ta se tragedija dogodila u apoteci. Na drugom mjestu tog istog dana policija je ubila još jednog mladog Roma, ispred lokalne pošte.

Paljeni su automobili i domovi Roma, a mnoge se romske porodice boje izaći vani. Navodi se i da je preživjelim rođacima žrtava zabranjeno zbrinuti mrtve i sahraniti ih u skladu s njihovom tradicijom.

U manifestu upućenom vlastima u Brazilu, uključujući predsjednika Jaira Bolsonara, Međunarodna romska unija (IRU) i Romska unija u Španiji (URS) traže da se zagarantuje sigurnost brazilskim Romima, jer bi oni mogli biti meta daljnjih napada rasističkih grupa. IRU i URS također zahtijevaju hitnu intervenciju Ujedinjenih naroda i kažnjavanje odgovornih.

„Vjerujemo da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Gutteres, kao građanin Portugala, moći razumjeti ovu tragediju“, navodi se u manifestu, koji je potpisalo više od 100 organizacija i javnih ličnosti.

U Brazilu živi oko 800.000 Roma iz različitih grupa, gdje doprinose razvoju zemlje. Brazil je čak tokom 1950-ih izabrao prvog predsjednika romskog porijekla na svijetu.

Juscelino Kubitschek izabran je za predsjednika Brazila 1956. godine, a za vrijeme njegove uprave zemlja je uživala ekonomski prosperitet i političku stabilnost. Njegova majka Júlia Kubitschek bila je češkog i romskog porijekla.