Presuda: EUFORIJI NEMA MJESTA

742
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu

Povodom presude Suda u Strazburu u slučaju Kovačević, Dervo Sejdić, apelant i dobitnik presude „Sejdić i Finci“ je istakao da je je riječ o pirovoj pobjedi koja neće biti pravno provedena zbog izuzetno složene situacije u BiH i regionu.

„Od srca čestitam gospodinu Slavenu Kovačeviću na izvojevanoj pobjedi u Strazburu ali euforiji nema mjesta. Više nisam optimista i euforičan da će i Presuda u mom predmetu Sejdić i Finci, nakon 14 godina čekanja biti ikada provedena poslije ove Slavenove“, navodi Sejdić u svom postu na Facebooku gdje smatra da će ovo dodatno homogenizovati nacionalne i nacionalističke snage.

Sejdić ističe da HDZ BiH i stranke okupljene oko njega insistiraju na „legitimnom predstavljanju“ kao uslov bilo kakvih izmjena Ustava i Izborog zakona te je na toj ideji i članica Evropske unije, Hrvatska, koja snažno lobira u EU tako i svijetu.

Ovaj politički i društveni aktivista smatra da je i politika Republike Srpske na istoj liniji što je jasno i kroz izjavu Milorada Dodika da presude iz Strazbura neće i ne treba provoditi. Takođe, nekonzistentnost bošnjačke politike Sejdić opisuje kroz primjer zalaganja za princip “jedan čovjek jedan glas” na državom nivou i neprihvatanje tog principa na nivou Mostara.

Dervo Sejdić
Dervo Sejdić

Dervo Sejdić smatra da kada presuda u premetu Kovačević i zvanično bude objavljena, neće doći na dnevni red Parlamenta Bosne i Hercegovine već da će o njoj raspravljati neformalno samo političke stranke od kojih je većina neće podržati da uđe u parlamentarnu proceduru.

„Vijeće Evrope i Evropska unija nemaju mehanizam kojim bi izvršila pritisak na BH politike i političare da se provedu presude Suda za ljudska prava. I dalje će biti isključivo upozorenja i zabrinutosti. Jedini mogući scenarij bio bi isključenje Bosne i Hercegovine iz Vijeća Evrope, čime bi se širom otvorila vrata Rusiji, Kini i drugim“, piše Sejdić.

Po njemu, već evidentno neprovođenje presude će dodatno usporiti put prema u EU, ali i skretanje pažnje sa problema običnih građana u BiH.