Preventivni pregledi spašavaju život

1572

Zahvaljujući Fondu otvoreno društvo i Udruženju žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle i ove godine će za Romkinje biti  obezbjeđeni ginekološki pregledi i pregledi dojki s ciljem prevencije raka grlića maternice i raka dojke.

Na osnovu prethodnih iskustava ukazala se potreba za nastavkom ovog programa u romskim zajednicama na području Tuzlanskog kantona, ali i na području općine Kakanj, kako bi se obuhvatio što veći broj Romkinja.
Ovo se planira postići provođenjem kampanje u romskim zajednicama pod nazivom „Dan za zdravlje“.  Na taj način će se raditi na informisanju i podizanju svijesti Romkinja koje imaju zdravstveno osiguranje da posjete svoje ljekare i zatraže da urade PAPA test.
Projektom je također planirano da se za 30 Romkinja bez zdravstvenog osiguranja, koje spadaju u rizičnu skupinu, a koje budu identifikovane tokom ovih posjeta, obezbjede besplatne ginekološke.

Izraditi ćemo prigodan edukativni materijal koji će sadržavati osnovne informacije o ovim pregledima kao i svjedočenjima žena koje su učestvovale u ovim programima i kojima su ovi pregledi spasili život – rekli su iz udruženja „Bolja budućnost“.

Projekat pod nazivom „Dan za zdravlje“ se implementira u partnerstvu sa Udruženjem Romkinja Centar za majke „Nada „ iz Kaknja.

(portal-udar.net)