Priča Anine Ciuciu: Od šatora, do Sorbone i mjesta u francuskom Senatu

Anina živi u 20. okrugu u Parizu, ali većinu vremena provodi u Seine-Saint-Denis. Sarađuje sa dvije organizacije, "La Voix des Romoms" (Glas Roma) i "Le Mouvement du 16 mai" (Pokret 16. maja).

1783
Anina Ciuciu (Foto: france24.com)

Nove generacije mladih Roma i Romkinja širom Evrope, nude potpuno novu sliku o ovoj nacionalnoj manjini u odnosu na onu na koju je svijet navikao. Ovi mladi su obrazovani, dio su društva, putuju, politički su aktivni i nosioci su velikih promjena.

Jedna od Romkinja iz te nove generacije je Anine Ciuciu. Mlada Romkinja iz Rumunije, koja se izborila da od izbjeglice koja je živila u najgorim mogućim uslovima, uspješno završi školovanja i kandiduje se za mjesto u Senatu u Frnacuskoj. Portal romania-insider.com je objavio njenu priču, koju vam sa zadovoljstvom prenosimo.

Anina Ciuciu, 27-godišnja Romkinja zajedno sa porodicom emigrirala je u Francusku prije nekoliko godina. Danas, Anine se kandiduje za mjesto u francuskom Senatu.

Buduća pravnica, ispričala je za France 24 o svom putovanju da osvoji mjesto u  francuskom Senatu na izborima, koji će biti organizovani ovog mjeseca.
Anina želi da iskoristi brojnost marginaliziranih osoba, potencijalnih birača u Seine-Saint-Denis, predgrađu koje je jedno od nabrojniji u Parizu.

Anina živi u 20. okrugu u Parizu, ali većinu vremena provodi u Seine-Saint-Denis. Sarađuje sa dvije organizacije, “La Voix des Romoms” (Glas Roma) i “Le Mouvement du 16 mai” (Pokret 16. maja). Naziv druge organizacije je nastao kao spomen na 16. maj 1944. godine, kada su zatočeni logoraši u Aušvicu ustali protiv nacista zbog slanja zatočenika u gasne komore.

Kada mi je Europe Ecologie – les Verts (Zelena stranka EELV) ponudila mjesto na njihovoj listi kandidata za izbor u Senatu, nisam bila odmah sigurna –  rekla je Anina.

Kaže da nije verovala u politiku kao sredstvu za promjenu, jer je imala prehodno iskustvo koje nije bilo prijatno.

To loše iskustvo, odnosi se na 2014.godinu, kada je bivši rumunski premijer Viktor Ponta, Aninu proglasio za svog počasnog savjetnika za romska pitanja.

-Odustala sam čim sam shvatila da to neće promeniti ništa za ljude koji pate – rekla je Anina.

Ukoliko bude izabrana u Senat, Anina Ciuciu će biti prva Romkinja koja je ikada izabrana u Senat.

Inače, ovo nije prvi put da je Ciuciu prisutna u minternacionalnim medijima. Njenu priču je 2012. objavila radio stanica RTL France.

Romanian-Insider piše i da se Anina uspjela izvući iz romskog kampa, da bi postala studentkinja na Sorboni, prestižnom pariškom univerzitetu.

Pre kandidature za Senat, Anina priča počinje njenim dolaskom u Francusku, kada je imala svega 9 godina. Uspjela je da nauči francuski za nekoliko mjeseci. Živjela je sa porodicom na različitim mjestima: kampkućici, na ulici, u šatoru, često bez hrane, ali je porodica dobila pomoć i dozvolu za rad tako da su ostali u Francuskoj.

Istrajnost je Anine držala u školi. Pomogla joj da završi stidije, a 2013. godine je magistrirala na Sarbonnu u Parizu.

(portal-udar.net)