Priča o hrabrom dječaku i njegovoj porodici: BAJKA PODRŠKE

Uki i njegova družina na sebi svojstven način bore se protiv predrasuda, diskriminacije i segregacije, protiv mišljenja da su različitosti nešto neprihvatljivo i da ih treba staviti u drugi plan.

1531

Svako dijete je odraslo uz bajke koje su mu pričali roditelji, bake ili deke. No, u mjestu Potočani nadomak Prnjavora postoji majka koja je svom djetetu stvorila bajku.

Bajke su književna vrsta uglavnom namijenjena djeci u kojima su ličnosti i događaji izmišljeni, mjesto i vrijeme nisu određeni, radnja se može desiti bilo kad i bilo gdje. Najčešća tema bajki je borba dobra i zla, sukob dobrih i loših likova, ali jedinstvena ljepota bajke je to što na kraju uvijek pobjeđuje dobro.

Ova bajka je stvarna, ima svoje istinske događaje i likove.

Ime ove bajke je Ukijeva čokoladna bajka – životna priča, realistična, pozitivna, satkana od ljubavi, sreće i porodičnog zadovoljstva u kojoj žive tri brata, mama i tata. I ova bajka ima svog princa, svoju dobru vilu, svoje čarobnjake i vilenjake.

Uroš Živković, ili Uki, desetogodišnji mališan, ima jedan od najrjeđih sindroma na svijetu I trenutno je jedino dijete u Europi sa ovim sindromom, a to je de Grouchyjev sindrom, koji se kod Ukija manifestovao tako što dječak ima problema sa govorom i sluhom. 

Kao bebi, srce mu je prestalo raditi čak 7 puta tijekom jednog dana, ali ovaj mali borac je, uprkos prognozama doktora, pobijedio sve nevolje. Propuzao je s dvije godine, prohodao s više od tri, a sa četiri godine pronašao je način da u svoj svijet tišine uvede nešto što će dodatno povezati njega i njegovu majku Tanju.

Godinama se porodica borila da stidljivi Uki počne komunicirati, ali sve je išlo dosta teško do trenutka kada su otkrili jednu od najljepših čokoladnih bajki u Bosni i Hercegovini. Počeli su praviti kolače, praline i sve što možete samo da zamislite od čokolade a desetogodišnji Uki na ovaj način pokazuje osjećaje. Ukijeva mama Tanja je nedavno napisala i knjigu ‘Ukijev kuvar’.

“Naša čokoladna bajka je nastala kao radna terapija za Ukija što je prvenstveno i danas, a nikada nisam ni pomislila da će prerasti u jednu od najljepših čokoladnih bajki. Uki nas podsjeća na jednog malog princa koji je došao iz bajke da uljepša naše živote, tako je ‘bajka’ i dobila ime”- izjavila je Ukijeva majka Tanja Živković za Udar.

Uroš Živković
Uroš Živković

Uki koji neizmjerno voli žuti maslačak i leptire, nije manje vrijedan, on je samo malo drukčiji. Tanja kaže kako je preponosna što je mališan pronašao ovako divan način da kaže šta misli i osjeća.

“Kao majka bi poručila svim roditeljima da se ponose svojom djecom, jer su ona na ovaj svijet došla s razlogom. Moj Uroš je za mene dar od Boga i ponosna sam da što je baš mene izabrao za svoju majku”, ponosno ističe.

Uki i njegova družina na sebi svojstven način bore se protiv predrasuda, diskriminacije i segregacije, protiv mišljenja da su različitosti nešto neprihvatljivo i da ih treba staviti u drugi plan.

“Uki nema čarobne moći, niti čarobni štapić. On ima dušu djeteta i srce puno ljubavi kojima topi ledene predrasude i barijere na svom životnom putu. On nema posebne potrebe, nego potrebe kao i sva ostala djeca, a to je da bude voljen, da se igra, uči i upoznaje svijet oko sebe”, napominje ona.

Tanja Živković
Tanja Živković

Uki sada pohađa treći razred osnovne škole, a ide u Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju Budućnost u Dervetni.

“Uki je lijepo prihvatio školicu I stvarno je srećan što je I najvažnije kod naše djece. Koristim svaku priliku da pohvalim ovu ustanovu I njegovog učitelja Sašu koji sa ljubavlju radi svoj posao. Njihovi koraci su mali, ali su za nas najveći na svijetu. Uki ne čuje I ne govori, ali zato ima najslađi osmjeh na svijetu”- dodaje Tanja.

Majka Tanja svake godine organizuje nekoliko manifestacija ili radionica kako bi skrenula pažnju na Ukija, ali i na svu djecu svijeta koja imaju poteškoće u razvoju.

“Kao majka želim reći svim roditeljima da se ponose svojom djecom jer su ona na svijet došla s razlogom. Moj Uroš je za mene dar od Boga i ja sam ponosna što je bas mene izabrao za svoju majku”, rekla je Tanja, te dodala da je njena najveća podrška njen suprug. Stariji sin Miljan s ocem izrađuje replike pištolja i pušaka s mehanizmom od drveta, tako da je ova vesela i zanimljiva porodica skup kreativaca, ali i dragih ljudi velikog srca.