Prijave za pripremni program za upis Roma na Centralno-evropski univerzitet do sredine marta

842

Pripremni program za upis Roma na diplomske studije (RGPP) na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti, Mađarska, jedinstvena je prilika za romske studente koji žele studirati u inostranstvu.

RGPP je 10-mjesečni intenzivni program koji ima za cilj povećati konkurentnost romskih diplomanata Bachelor programa koji su zainteresovani za humanističke i društvene nauke, da bi uspjeli na prijemnim ispitima na univerzitetima koji nude programe na engleskom jeziku.

Od 2004. godine program je pomogao više od 230 romskih studenata iz 23 zemlje, od kojih je 85% ostvarilo uspjeh tokom prijemnih ispita na master programima u Evropi i inostranstvu.

RGPP studenti dobijaju stipendiju tokom programa koja pokriva troškove putovanja iz njihove zemlje u Budimpeštu, troškove zahtjeva za vizu, školarinu, smještaj, zdravstveno osiguranje, potreban materijal za učenje i mjesečnu stipendiju za životne troškove.

Prijave za akademsku 2020/2021 godinu zvanično su počele i biće otvorene do 15. marta 2020. Više informacija o ovoj prilici možete naći ovdje.

//romanistudies.ceu.edu/apply-rgpp

Pripremni program pruža podučavanje u sljedećim disciplinama: ekonomija, rodne studije, historija, međunarodni odnosi i evropske studije, ljudska prava i pravo, studije o nacionalizmu, politologija, javna uprava, sociologija i socijalna antropologija (mogu se ponuditi dodatne discipline). Studenti se tokom 10 mjeseci pripremaju za master program na engleskom jeziku.

Program je također fokusiran na intenzivno učenje engleskog jezika. Oni koji pohađaju program također stiču iskustvo u onome što uključuje magistrski studij, tako što završe jedan semestar sa redovnim studentima gdje imaju prezentacije, predaju pismeni rad na neku temu isl. Studenti dalje razvijaju svoje sposobnosti razmišljanja o ekonomskim, političkim i društvenim aspektima isključenosti Roma, tako što prisustvuju seminarima o proučavanju historije i identiteta Roma i savremenog razvoja u području politika usmjerenih na Rome u Centralnoj Evropi.

Program počinje u septembru i traje do sredine juna.

Aplikacioni formular možete naći ovdje.

//sits.ceu.edu/urd/sits.urd/run/siw_ipp_lgn.login?process=siw_ipp_app_crs

Informacije o potrebnim dokumentima pogledajte ovdje.

//romanistudies.ceu.edu/application-form-and-checklist