Prijevremeni brakovi nisu običaj, niti kultura Roma

1907
Foto: Ilustracija

U okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama, Ženska romska mreža “Uspjeh” započela je sa velikim brojem raznih aktivnosti u šest gradova u BiH.

Kao i svake godine, Udruženje ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza, kao članica Mreže, također učestvuje u nizu aktivnosti, sa fokusom na temu “Prijevremeni brakovi i vršnjačko nasilje”, koju ovo Udruženje identifikuje kao rastući problem. Iz tog razloga, Udruženje organizuje radionice na temu prijevremenih brakova i vršnjačkog nasilja koje će biti održane u Vitezu.

“Prijevremeni brakovi nisu običaj, niti kultura Roma u BiH i zato je jako bitno da romska zajednica i društvo u cjelini prepoznaju taj problem, da se djevojčice i dječaci osnaže, da se radi na njihovoj edukaciji i većem uključivanju u obrazovni system, rekla je za naš portal Aldina Denić, predsjednica Udruženja ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza.

Posebno su ugrožene djevojčice, dodala je ona, a rani brakovi predstavljaju ozbiljnu povredu njihovih ljudskih prava – uskraćeno pravo na djetinjstvo, rano napuštanje školovanja, ekonomska zavisnost, rane trudnoće.

“Nam je na ovom putu potrebna pomoć društva I države u cjelini, jer općenito diskrimacija ima veliki utjecaj na ovaj problem, te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se odazovu našem pozivu, i budu dio naših aktivnosti koje sprovodimo u sklopu 16 dana aktivizma Ženske romske mreže “Uspjeh”, dodala je Aldina Denić.

Osim radionice, također će se obilježiti Svjetski dan ljudskih prava u sklopu ulične akcije podjelom prigodnih promotivnih materijala pripremljenih posebno za taj datum, pod nazivom Nisi sama i isključi nasilje, koju podržava CARE International Balkans.

Da podsjetimo, 16 dana aktivizma je svjetska kampanja koja je počela 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.

U samoj kampanji 16 dana aktivizma, ŽRM “Uspjeh” pored Udruženja ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza,  učestvuju i Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle,  Udruženje građana omladinska romska inicijativa ‘’Budi mi prijatelj’’ Visoko, Udruženje žena Romkinja Bijeljina, Udruženje ‘’Romska djevojka- Romani čej” Prnjavor, te udruženje Romkinja Centar za majke “Nada” iz Kaknja.

(portal-udar.net)