Prilika i za mlade Rome da utječu na rješavanje problema u lokalnim zajednicama

Posebno se pozivaju i ohrabruju da se prijave mladi iz marginaliziranih grupa kao što su pripadnici/e romske populacije, mladi s invaliditetom, mladi bez roditeljskog staranja te mladi iz obitelji niskog socioekonomskog statusa

789

Rok za prijave za drugi eUPSHIFT u Bosni i Hercegovini produžen je do 23. oktobra (23:59h), odnosno do večeras, a za treći eUPSHIFT do 30. oktobra (23:59h), kako bi što više mladih ljudi imalo priliku da sazna za mogućnosti koje ova online radionica pruža i da se prijavi. 

Obzirom da je poziv za prijave na treći eUPSHIFT u BiH otvoren u neobično vrijeme pandemije COVID-19, mladima je potrebno više vremena da se adekvatno informišu o ovoj radionici, oforme svoje timove i ispune prijave.

eUPSHIFT je online radionica prema UPSHIFT metodologij razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije s ciljem da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste.

Prijaviti se mogu adolescenti uzrasta od 13 do 19 godina u timovima od tri do pet članova s područja općina: Drugi eUPSHIFT: Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Široki Brijeg, Ljubuški, Grude, Posušje, Mostar, Konjic, Jablanica, Prozor-Rama, Čapljina, Stolac, Čitluk, Neum, Trebinje, Ljubinje, Nevesinje, Bileća, Gacko (rok: 23. oktobar), Treći eUPSHIFT: Banjaluka, Prnjavor, Kotor Varoš, Srbac, Gradiška, Doboj, Laktaši, Prijedor, Derventa i Mrkonjić Grad (rok: 30. oktobar).

Posebno se pozivaju i ohrabruju da se prijave mladi iz marginaliziranih grupa kao što su pripadnici/e romske populacije, mladi s invaliditetom, mladi bez roditeljskog staranja te mladi iz obitelji niskog socioekonomskog statusa.

Nakon izvršene selekcije, za sudjelovanje u ovim radionicama bit će odabrano ukupno 20 timova i to: – 10 timova koji će sudjelovati na drugom eUPSHIFT-u od 8. do 15. novembra, u organizaciji udruženja “Laboratorium” Tuzla, a u okviru Zajedničkog regionalnog programa “Dijaloga za budućnost”, i – 10 timova koji će sudjelovati na trećem eUPSHIFT-u od 6. do 13. decembra, kojeg realizira organizacija “Genesis Project” iz Banja Luke uz financijsku podršku Kraljevine Švedske.

Tokom eUPSHIFT radionica tim mentora će pružiti podršku sudionicima, provesti ih kroz proces analize i rješavanja problema i omogućiti da steknu nova znanja i vještine. Na kraju radionica, timovi će svoje ideje prezentirati pred stručnim žirijem, nakon čega će žiri izabrati deset timova (po pet timova u okviru drugog i trećeg eUPSHIFT-a) čija je rješenja prepoznao kao najbolja i nagraditi ih s po 3.000 KM kako bi svoju ideju sproveli u djelo.

Sve informacije o radionici, kao i link za prijavu možete dobiti na web-stranici projekta: www.upshift.ba, kao i na društvenim mrežama.

(portal-udar.net)