Primjer iz Bijeljine: Projekat “Stariji brat, starija sestra” pomaže romskoj djeci

342

Desetogodišnji dječak iz Bijeljine S.B. nije poznavo srpski jezik pa je imao probleme u školi. Naime, ponavljao je prvi razred sve dok se nije uključio u projekat “Stariji brat, starija sestra”.

Imao je romsku medijatoricu koja mu je u projektu bila starija sestra i sa njom je uspio da prevaziđe barijeru jezika. Uspješno je završio razred, a potom je upisao drugi razred, kazao je ovaj dječak za portal Udar.

Njegova majka navodi da nemaju vode niti struje, te da su svi nezaposleni.

“Prosimo i skupljamo sekundarne sirovine, od toga prehranjujem devetero djece. Nemam kuću, jer je kuća u kojoj živimo od naše familije. Kuća je neuslovna, bez struje i vode”, ispričala nam je dječakova majka, Jasmina Rahimić.

Dodala je da kuća nema prozora i da puše. Kuća je, kako kaže, ogromna, ali samo su opremljene dvije sobe za čak jedanaest osoba.

“Ovaj projekat mnogo znači za moje dijete, inače bi ponovo ponovio razred”, rekla je Rahimić.

Kuća bez prozora, struje i vode

Kako su nam kazali, lijepo je govoriti romski jezik, da ne izumire, ali je jako veliki problem u školi. Kažu da je njihovo dijete trebalo ići na kategorizaciju, ali zahvaljujući projektu i romskoj asistentici, nije išlo.

“Dječak je jako ambiciozan, znatiželjan i pametan, ali nema adekvatne podrške niti uslove. On je jako napredovao za dvije godine rada u projektu, on je drugo dijete. Na početku projekta je bio jako rizičan. Bio je stalno na ulici, bilo ga je teško pronaći u naselju. Sad sam sretna zato što vidim rezultat”, kazala je Begzada Jovanović iz Udruženja za razvoj i edukaciju mladih “Siguran korak”.