Pripadnici nacionalnih manjina iz BiH, biće dio tima volontera na EYOF-u 2019

Ovaj projekat je počeo sa idejom da se smanji nivo diskrimincije i predrasuda prema ljudima koji dolaze iz marginaliziranih skupina

1563
Foto: Goran Zlof

Bosna i Hercegovina je nakon 35 godina ponovo dobila status domaćina kada je u pitanju organizacija velikog, međunarodnog, sportskog događaja.

Evropske omladinske olimpijske igre (EYOF), koje zvanično počinju danas, trajat će do 15. februara. Domaćini su Sarajevo i Istočno Sarajevo, a na sportskim borilištima, izaći će 911 mladih sportista i sportistkinja iz 46 zemalja. Olimpijski duh iz 1984. godine, ponovo je kod nas.

Kako bi bili dio historije, a ujedno i dali svoj doprinos u organizaciji, tokom EYOF-a će volontirati preko 1000 mladih iz čitave BiH. Po prvi put, ovu priliku su dobili i mladi pripadnici nacionalnih manjina iz naše zemlje.

Među volonterima su Makedonci, Ukrajinci i Romi koji su došli iz Visokog, Travnika, Prnjavora, Gradiške, Tarčina i Sarajeva.

Prije početka EYOF-a, volonteri su prošli obuku, tokom koje su učili o EYOF-u, zimskim sportovima, ali i interkulturalnosti, ljudskim pravima, medijima i komunikaciji.

Oni će biti raspoređeni u PR timu, gdje će obavljati poslove na borilištima i u glavnom press centru.

Ajla Pandzić, mlada Romkinja i volonterka, kaže da po prvi put volontira na ovako velikom događaju.

„Po prvi put imam priliku da budem volonterka na ovakvom događaju. I sama sam sportistkinja i ovo mi puno znači. Stekla sam jedno novo iskustvo, a voljela bih da se više mladih uključilo iz moje zajednice“, rekla je Ajla.

Dali Hyseni je prvi put čuo za EYOF prije godinu dana, danas je volonter.

„Vidio sam da je objavljen konkurs za volontere. Jako me interesovalo i prijavio sam se. Sada sam ponosan sto sam član. Upoznao sam neke nove ljude i naučio nove stvari“, rekao je Dali, član Udruženja Makedonaca u BiH.

Iz Udruženja Ukrajinaca „Verhovena“ na EYOF-u u narednim danima biće i Danijela Lešćen-Trkulja.

„Po prvi put sam na manifestaciji ovog formata. Upoznajem nove ljude i djelimo iskustva koja nam mnogo znače u radu i promociji nacionalnih manjina“, rekla je Danijela.

Ovaj projekat je počeo sa idejom da se smanji nivo diskrimincije i predrasuda prema ljudima koji dolaze iz marginaliziranih skupina. Projekat podržava CRS i dio je aktivnosti koje se sprovode u sklopu projekta PRO-Budućnost BiH.

(portal-udar.net)