Prnjavor: Doktor Cvijanović sa Romkinjama o važnosti redovnih ginekoloških pregleda

1143
Foto: UDAR

Mnoge Romkinje u BiH nemaju priliku da idu na redovne ginekološke preglede, što zbog finansijske situacije, što zbog neosvještenosti o ženskom reproduktivnom zdravlju.

Zahvaljujući raznim Nevladinim organizacijama koje su prethodnih godina organizovale besplatne ginekološke preglede za žene, veliki broj Romkinja je prvi put imalo priliku da obavi pregled. Rezultati pregleda su poražavajući, a mnoge od njih nisu imale uredne nalaze pa su upućene na dalje liječenje.

“Pregledi su jako skupi. Ja sam penzionerka. Dok kupim u kući što mi je potrebno i lijekove, nemam novca da idem doktoru i za još lijekova koje će mi prepisati. Kad su besplatni pregledi ja odem jer znam da mi je potrebno”, rekla je Romkinja Anđa Novaković.

Povodom svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, udruženje Romska djevojka–Romani ćej iz Prnjavora organizovala je okrugli sto na kome su prisustvovale Romkinje i učenice srednjih škola.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr. Ljubiša Cvijanović je razgovarao sa učesnicama o ženskom reproduktivnom zdravlju kao i važnosti pregleda. Učesnice su imale priliku da postavljaju pitanja i razgovaraju sa doktorom o prvim znacima, liječenju i posljedicama HIV-a.

“Veoma je važno koristiti zaštitu prilikom seksualnih odnosa ili imati jednog partnera kojem potpuno vjerujete, kako zbog neželjenih trudnoća, tako i zbog raznih infekcija. Oboljeloj osobi se narušava i fizičko i psihičko stanje, tako da je osobu potrebno liječiti sa različitih aspekata. Lijek za HIV još uvijek nije pronađen”, rekao je dr. Cvijanović.

Problem maloljetničkih neželjenih trudnoća u BiH je svake godine sve veći i veći, a sam pojam često se veže za Romkinje. Mnoge mlade Romkinje prije svoje 18. godine postanu majke. Stoga, umjesto da idu u školu kao njihovi vršnjaci, prinuđene su da se brinu o djeci. Ali ukoliko Romkinjama porodica ili država obezbijede mogućnosti za dalje školovanje, one će ga nastaviti i tako će se smanjiti broj neželjenih trudnoća. Prnjavor je ipak pozitivan primjer.

U Prnjavoru većina Romkinja redovno završava školu, a nekoliko godina unazad maloljetničkih trudnoća uopšte nije bilo.

“Neželjene trudnoće u populaciji Romkinja zadnjih godina su u padu. To su mlade, zdrave, obrazovane djevojke koje dolaze na redovne ginekološke preglede, pa čak i prije ulaska u prvi seksualni odnos. Najčešće su majke te koje ih dovode. Ne mogu se sjetiti kad je neka djevojka romske populacije u Prnjavoru imala tu situaciju”, rekao je dr. Cvijanović.

Posjeta ginekologu i nije baš ugodna stvar, a to znaju sve žene koje su bar jednom bile na pregledu. Izbjegavanjem pregleda možete itekako narušiti svoje zdravlje. Mnoge žene izbjegavaju preglede i obavljanje papa testa zbog osjećaja sramote. Iako je papa test postupak kojim se detektuje mogući problem, obavljanje papa testa je sve rjeđe.

“Ja redovno idem na pregled i savjetujem svim ženama da idu što je češće moguće jer lakše je liječiti ako na vrijeme otkrijete problem. Barem na godišnjem nivou obaveza svake žene treba da bude da posjeti ginekologa, a ne samo kad već imaju problem ili su trudne”, rekla je Sanja Musić, članica udruženja Romska djevojka.

Mlade djevojke često stupaju u nezaštićene odnose ne razmišljajući o mogućim posljedicama. Nepisano pravilo je da roditelji razgovaraju o seksu sa svojom djecom. Mnogi roditelji misle da je još prerano za razgovor, neugodno im je da vode takav razgovor ili misle da takvim razgovorom mogu potaknuti djecu na ranija i rizičnija seksualna ponašanja. Iz tog neznanja mladi potraže pomoć i savjete vršnjaka koji baš i nisu najbolji. Razna istraživanja su pokazala da djeca koja razgovaraju sa roditeljima o stupanju o seksualne odnose i reproduktivnom zdravlju, osjećaju se prihvaćenije zbog znanja i stavova koje imaju, te su spolno odgovorniji.

“Mladima bih preporučio da se vole, da imaju odnose, da pametno ulaze u odnose, te da zaštite i sebe i partnera. Sa partnerom da imaju iskren razgovor, ako imaju neko oboljenje da ne kriju, pogotovo teža, prenesiva oboljenja. A ženama koje su rađale da dolaze na redovne ginekološke preglede, barem jednom godišnje”, završava dr.Cvijanović.