Prnjavor: Održano prvo takmičenje osnovnih škola u poznavanju nacionalnih manjina

Pobjednik prvog takmičenja bila je Osnova škola Branko Ćopić koja je predstavljala italijansku nacionalnu manjinu

2793
Foto: Udar

Prvo takmičenje učenika osnovnih škola u Opštini Prnjavor u poznavanju nacionalnih manjina u BiH, održano je danas. Sedamnaest nacionalnih manjina, od kojih trinaest živi na teritoriji ove opštine, predstavilo je devet osnovnih škola, uključujući i  Muzičku školu.

Načelnik Opštine Prnjavor, Darko Tomaš, podsjetio je da se u Republici Srpskoj izjasnilo oko 14.500 stanovnika kao propadnici nacionalnih manjina, a da samo u Prnjavoru živi njih 1.500.

„To znači da 10 odsto stanovnika nacionalnih manjina živi u Prnjavoru. Želim da ovaj dan provedemo zajedno i da se dobro družimo“, rekako je Tomaš.

The gallery was not found!

Takmičenju je prisustvovao i šef  Ureda Vjeća Evrope, Drahoslav Štefanek, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se u Prnjavoru njeguju raznolikost i etničke vrednosti.

„Evropska unija apsolutno podržava uključivanje svih zajednica, posebno kada su u pitanju manjinske zajednice. Radimo naporno sa lokalnim nivoima vlasti kako bi ostvarili taj cilj. Događaj je jako lepo organizovan, bilo je jako prijatno posmatrati sve učesnike. Teško je odrediti ko je najbolji…“, izjavio je Štefanek za Udar.

Muzička škola „Konstantin Babić“, na ovom takmičenju je predstavila romsku nacionalnu manjinu. Između ostalog, pevana je himna „Đelem,Đelem“, te pjesma „Loly phabay“  uz ples i legendu o muzici kod Roma.

Direktor muzičke škole Đorđe Kovačević, rekao je da je ovo jedina muzička škola koja učestvuje u ovakvoj manifestaciji.

„Nadam se da ćemo zadovoljiti kriterije, jer znam da su se učenici, nastavnici a i koordinator aktivno spremali, onako kako mi muzičari znamo da upriličimo i scenu i nastup. Nadam se da ćemo zadovoljiti publiku i žiri“, rekao je Kovačević.

Pedagogica i koordinatorica Gordana Babić, izrazila je veliko zadovoljstvo, jer su imali priliku, kako je rekla, da predstavlja „ovako inspirativnu naciju“.

„Imali smo mnogo toga da prikažemo. Pripremali smo se u više segmenata, pano sa motivima i obilježima Roma, prezentaciju igrokaza, muzičke tačke gdje djeca pjevaju na romskom jeziku i na kraju kviz, gdje su djeca pokazala znanje o svih sedamnaest nacionanih manjina. Bilo nam je izuzetno zabavno jer smo saznali mnogo o Romima kao nacionalnoj manjini što do sada nismo znali. Iz Udruženja „Romska djevojka“ su nam bili od pomoći, jer su nam izašli u susret. Od njih smo dobili nacionalnu nošnju, pripremili su nam i potrebne rekvizite i želim da naglasim da nam je saradnja bila izuzetna. Nadam se da smo uspeli na dostojanstven način da prikažemo romsku nacionalnu manjinu“, rekla je Babić,

Pobjednik prvog takmičenja bila je Osnova škola Branko Ćopić koja je predstavljala italijansku nacionalnu manjinu. Drugo mjesto je osvojila Osnovna škola Nikola Tesla koji su predstavljali Ukrajince, a treće mjesto osvojila je Osnovna škola Ivo Andrić predstavljajući Mađare.

Prnjavor je jedna od pet opština u BiH u kojoj se realizuje krovni projekat Savjeta Evrope o jačanju zaštite položaja nacionalnih manjina u BiH. Projekat u vrijednosti od 10.000 eura finansiraju EU i Savjet Evrope.

(portal-udar.net)