Prnjavor: Predstavljen projekat promocije ženskih prava

Povod organizovanja u Bijeljini je saradnja na projektu sa Udruženjem Žena Romkinja Bijeljina koja radi na unapređenju svoje lokalne zajednice

982
Foto: prnjavorlive.info

Projekat “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene”, kao i rezultati istraživanja koji bi trebali doprinijeti promociji i poštivanju ženskih prava i iskorjenjivanju diskriminacije žena iz marginaliziranih grupa, predstavljen je danas u Prnjavoru.

Projekat su predstavili predstavnici Fondacije “Cure” i Fondacije za osnaživanje žena i Udruženje “Romska djevojka – Romani ćej” Prnjavor.

Aktivistkinja Fondacije “Cure” Vedrana Frašto kaže da je za dvogodišnji projekat koji finansira EU u BiH određeno 10 ženskih organizacija koje se fokusiraju na rad sa manjinskim i marginalizovanim grupama žena, s ciljem da se održavanjem niza edukativno-informativnih radionica ojačaju njihovi kapacitet i definišu problem, uz adekvatna rješenja.

“Ove organizacije su uglavnom iz manjih lokalnih zajednica, ali rade odlične stvari, daju vidljivost određenim temama o marginalizovanim grupama. Želimo da svi saznaju za njihov rad, da ih međusobno povežemo da bi razmjenjivali ideje i iskustva, da vidimo šta su njihove potrebe, šta konkretno žene u Prnjavoru žele da promijene kako bi imale dostojanstven život, da vidimo na koji način im možemo pomoći da se to ostvari”, kaže Frašto.

Frašto dodaje da žele raditi na ekonoskom osnaživanju marginalizovanih grupa.

“Jedna od konkretnih aktivnosti na kojoj ćemo u budućnosti raditi jeste zapošljavanje žena koje su bile ili su još uvijek žrtve nasilja u porodici. To se pokazalo kao veliki problem jer žene koje su ekonomski zavisne često nastavljaju da trpe nasilje jer nemaju mogućnosti da se samostalno izdržavaju”, pojasnila je Frašto.

Predsjednik Udruženja “Romska djevojka – Romani ćej” Snježana Mirković kaže da je ovo udruženje identifikovalo nekoliko problema, od kojih je najveći briga o žrtvama porodičnog nasilja, koje se, kako kaže, sve češće javljaju.

“Primijetili smo da je jako težak period za žene kada prolaze kroz proces razvoda ili borbe za starateljstvo nad djecom. U tom slučaju naša uloga je da pronađemo adekvatan smještaj, ali i zaposlenje za žrtvu nasilja, što je u današnje vrijeme jako teško”, istakla je Mirkovićeva.

Inače, prije nekoliko dana održan je sličan događaj u Bijeljini. Od 22. do 23 maja 2019. godine održana je radionica sa članicama Udruženja Žena Romkinja Bijeljina i press konferencija na kojoj su predstavnice Fondacije “Cure” i Fondacije za osnaživanje žena (FWE) predstavile projekat “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene”.

Povod organizovanja u Bijeljini je saradnja na projektu sa Udruženjem Žena Romkinja Bijeljina koja radi na unapređenju svoje lokalne zajednice.

(portal-udar.net)