PRNJAVOR: Uličnom akcijom obilježeno 10 godina postojanja Ženske romske mreže „Uspjeh“

Mreža trenutno okuplja 5 ženskih romskih organizacija i 6 istaknutih romskih pojedinki sa teritorija Federacije BiH i Republike Srpske

912
Ulična akcija u Prnjavoru (Foto: Udar)

Simboličnim uličnim akcijama u nekoliko bh, gradova, Ženska romska mreža „Uspjeh“, obilježila je deset godina postojanja. Članice ŽRM iz Tuzle, Bijeljine, Visokog, Kakanja i Prnjavora razgovarale su sa građanima i građankama, podjelivši im promo materijal sa informacijama o djelovanju Mreže.

Sa građanima i građankama Prnjavaora u povodu ovog jubileja, razgovarali su članovi i članice Udruženja „Romska djevojka- Romani ćej“ koje je ujedno i članica Ženske romske mreže.

Danas smo obilježili 10 godina od osnivanja i postojanja Ženske romske mreže „Uspjeh“ tako što smo u uličnoj akciji podjelili promotivne materijale. Kao članica mogu reći da smo ponosne postignutim rezultatima  i dosadašnjim radom, ali i da nam predstoji još borbe i rada kako bi se popravio položaj Romkinja u Bosansko Hercegovačkom društvu – rekla je Snježana Mirković, predsjednica Udruženja „Romska djevojka- Romani ćej“.

Ženska romska mreža “Uspjeh” Bosne i Hercegovine je neformalna mreža organizacija i pojedinki koje se bave pitanjima unapređenja položaja Romkinja u Bosni i Hercegovini, a koja je osnovana i pokrenuta na incijativu Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle. Mrežu čine organizacije i pojedinke koje udruženo djeluju na poboljšanju društvenog statusa romske nacionalne manjine sa akcentom na Romkinje u Bosni i Hercegovini.

Mreža trenutno okuplja 5 ženskih romskih organizacija i 6 istaknutih romskih pojedinki sa teritorija Federacije BiH i Republike Srpske.

(portal-udar.net)