Proglašeni dobitnici Nagrade EU za integraciju Roma 2021. na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Prvu nagradu u Bosni i Hercegovini dobilo je Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“, a drugu nagradu Javna ustanova Zavod za zapošljavanje Republike Srpske

546

Evropska komisija proglasila je 14 dobitnika četvrte nagrade EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Ovogodišnja nagrada dodijeljena je za Izvanredne ljude koji promovišu jednakost kroz zapošljavanje.

Prvu nagradu u Bosni i Hercegovini dobilo je Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“, a drugu nagradu Javna ustanova Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

Svečana dodjela nagrada održana je u okviru 55. Sedmice Roma.

Olivér Várhelyi, Komesar za susjedstvo i proširenje, čestitao je dobitnicima na doprinosu tako važnom pitanju.

„Poduzeli ste hrabre inicijative prevladavajući predrasude da biste promovisali zapošljavanje Roma. Svojim raznolikim akcijama i uspješnim rezultatima pokazujete da je napredak u zapošljavanju Roma moguć. Nadam se da će ova nagrada pomoći u proširenju vaših inicijativa kao uzora za povećanje zaposlenosti Roma, i da će učiniti naša društva ravnopravnijim i pravičnijim”, kazao je Várhelyi.

Nagrada EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj, pokrenuta 2014. godine, ima za cilj istaći važnost integracije Roma u procesu proširenja EU, te pokazati odlučnost i predanost EU poboljšanju socijalne uključenosti Roma.

Ovom nagradom EU priznaje sve napore da osnaži Rome da ostvare svoj puni potencijal kao punopravni članovi društava u kojima žive i rade. Nagrada će pomoći u finansiranju budućih projekata i prilika za Rome.

Od procijenjenih 10-12 miliona Roma koji žive u Evropi, oko 1 milion živi na Zapadnom Balkanu, a 2,8 miliona u Turskoj. Potpuna integracija i uključivanje Roma ključni je prioritet EU i započinje zapošljavanjem. Integracija Roma jedan je od uslova koje partneri za proširenje moraju ispuniti da bi postali država članica EU, naveli su iz Evropske komisije.

Inače, ovogodišnja nagrada EU za integraciju Roma posvećena je Izvanrednim ljudima koji promovišu jednakost kroz zapošljavanje. Nagrada prepoznaje privatne i javne inicijative koje nude podršku, priznanje i publicitet nezaposlenosti u romskim zajednicama, naročito među ženama, te podržavaju pozitivne primjere i praktičnu pomoć.

Od 67 podnesenih prijava, 14 projekata koji predstavljaju partnere Zapadnog Balkana i Tursku odabrani su zbog svog izvanrednog doprinosa. Nominirani se često dovode u opasnost time što će biti uzori i kršiti ustaljene tradicije. Oni, na primjer, jačaju zapošljivost Roma i osnaživanje žena, nude profesionalno usmjeravanje i mentorsku podršku Romima, pružaju stručno osposobljavanje i stažiranje, povećavaju sudjelovanje Roma u procesima donošenja odluka, poboljšavaju pristup socijalnim pravima, kvalitetnom zapošljavanju i javnim uslugama poput obrazovanja, zdravstvene zaštite i stanovanja, bore se protiv nasilja nad ženama i dječijih brakova, omogućuju Romkinjama da budu nezavisne, rade s akterima javnog i privatnog sektora i firmama kako bi promijenili svoj pogled na Rome i smanjili nepismenost.

Predanost ovih organizacija i firmi u borbi protiv nezaposlenosti putem finansiranja, obuke i praktične podrške poboljšala je ekonomske izglede stotina Roma, Romkinja i mladih Roma, ali je i unaprijedila integraciju Roma u društvo u cjelini.

Nagrada za integraciju Roma ima za cilj potaknuti političku predanost i podršku uključivanju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, fokusirajući se svake godine na različita polja. Nagradu finansira Evropska unija, a provodi organizacija Roma Active iz Albanije.