Projekat pomoći Romima dobio evropsku nagradu

SozialMarie je nagrada za društvene inovacije kojom se svake godine odlikuje 15 izvanrednih projekata. Po konkursu u 2004., prvi je put dodijeljena 2005. godine, što je čini prvom nagradom za društvene inovacije u Evropi

1246
Foto: Ilustracija

Uprkos pandemiji koronavirusa, održana je dodjela međunarodnih nagrada za društvene inovacije SozialMarie za 2020. godinu. Glavna nagrada otišla je u Slovačku, a druga i treća u Austriju i Mađarsku.

Nagrade SozialMarie u ukupnoj vrijednosti od 54.000 eura dodijeljene su 1. maja za petnaest projekata iz Centralne Evrope. Dodjela nagrada upriličena je kao online streaming preko YouTubea i Facebooka, što je, kako navode iz SozialMarie tima, omogućilo učešće i onih koji inače ne bi bili u prilici doći na ceremoniju u Beč.

Prvu nagradu, u vrijednosti od 15.000 eura, dobio je slovački projekt DOM.ov.

Cilj projekta je da zaustavi siromaštvo među najugroženijim, najosjetljivijim i najmarginalizovanijim zajednicama u Evropi, zato što u Evropi još uvijek postoje ljudi i zajednice koje žive ispod linije siromaštva. To su, između ostalih, Romi u Slovačkoj.

Ovaj projekat se fokusira na stvaranje i izgradnju uslovnog doma za njih. Pruža sistematičnu i praktičnu podršku osnaživanju najmarginalizovanije zajednice u Evropi. Zove se Project Home.

Životni uslovi mnogih marginaliziranih romskih zajednica u Slovačkoj ne ispunjavaju osnovne standarde, odnosno oni nemaju pristup čistoj vodi, kanalizaciji ili struji.

Pojedincima i porodicama je veoma teško izaći iz ovakve sredine bez pomoći većinske populacije.

Projekat nevladine organizacije pod nazivom DOM.ov pruža porodicama i pojedincima program samopomoći da naprave svoje vlastite kuće, što im također olakšava i društvenu i profesionalnu integraciju.

Zajedno sa lokalnim zajednicama, ova NVO pomaže porodicama pri kupovini zemljišta, dobijanju svih potrebnih dozvola, osiguranju finansija, sve do gradnje kuće.

Gradnju kuća  finansiraju sami klijenti kroz mikro-kredite koje osigurava Štedna banka Slovačke.

Projekat je trenutno aktivan u selima koja se nalaze u tri od osam regija u Slovačkoj – Prešov, Košice i Banská Bystrica.

10.000 eura i druga nagrada idu austrijskom projektu VOLKSHILFE – BASIC SECURITY FOR CHILDREN. Naime, u Austriji svako peto dijete živi na rubu siromaštva. To znači ne samo manjak materijalnih sredstava nego i društvenu marginalizaciju. Ono što je novo i posebno kod ovog projekta jest to da se umjesto jednostavne dodjele socijalne pomoći članovi porodice educiraju i prate pri donošenju zajedničkih odluka o korištenju i raspodjeli novčanih sredstava koja im se stavljaju na raspolaganje.

Mađari su dobili treću nagradu i iznos od 5.000 eura. Udruženje eDemocracy Workshop Association razvila je projekt PRINT IT YOURSELF!, tj. Sedmični list koji sažeto i jednostavnim, razumljivim jezikom iznosi nezavisne vijesti i tako daje svoj doprinos u teškoj mađarskoj borbi za demokratiju i slobodu štampe.

SozialMarie je nagrada za društvene inovacije kojom se svake godine odlikuje 15 izvanrednih projekata. Po konkursu u 2004., prvi je put dodijeljena 2005. godine, što je čini prvom nagradom za društvene inovacije u Evropi. Osim finansijske podrške u ukupnoj vrijednosti od 54.000 eura SozialMarie ponajprije služi kao javna platforma društveno inovativnim projektima iz Centralne Evrope.

(portal-udar.net)