Projekat „Rinkluzija“ u Rijeci muzikom razbija predrasude prema Romima

Ovaj projekat uključuje korisnike romske nacionalne manjine i korisnike većinske populacije kojima je pružena besplatna neformalna muzička edukacija s ciljem poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni i kulturni život zajednice u kojoj žive

629

U Rijeci je danas održan koncert povodom uspješnog završetka prve faze projekta „Rinkluzija“ koji je započeo u julu prošle godine, a okupio je djecu i mlade zainteresovane za učenje sviranja raznih instrumenata. 

Ovaj projekat uključuje korisnike romske nacionalne manjine i korisnike većinske populacije kojima je pružena besplatna neformalna muzička edukacija s ciljem poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni i kulturni život zajednice u kojoj žive.

Cilj projekta je i muzičko stvaralaštvo koje se temelji na fuziji romske tradicionalne muzike i modernih muzičkih pravaca, prenijeli su hrvatski mediji.

Pritom je muzičko stvaralaštvo služilo kao alat za razbijanje barijera i predrasuda prema romskoj zajednici.

Sekundarni cilj ovog projekta je stvaranje muzičke grupe koja bi fuzijom romske tradicionalne muzike i modernih muzičkih pravaca poput Hip Hopa, Rocka i drugih omogućila muzičko stvaralaštvo, te uživanje u ljepotama muzike i muziciranja.

U 32 održane radionice je učestvovalo 27 polaznika podijeljenih u dvije grupe, stariju i mlađu. Polaznici su učili svirati bubanj i bas gitaru u individualnim radionicama, dok su se udaraljke; tarabuk, djembe bubanj i cajon, učili u grupnim radionicama.

(Portal Udar)